Vlaamse regering steunt lokale radio en tv met meer dan drie miljoen euro, Vlaamse themazenders uiten kritiek

FacebookTwitterLinkedIn

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) maakt meer dan drie miljoen euro vrij uit het coronanoodfonds om lokale radio en regionale televisiezenders te steunen. Dat heeft hij bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Stadsradio Halle.

In totaal kunnen 122 lokale en netwerkradio’s en 9 regionale televisiezenders genieten van meer dan drie miljoen euro steun. Concreet gaat er 170.000 euro naar lokale en netwerkradio’s, en 2.945.863,43 euro naar regionale televisiezenders.

117 lokale radio’s krijgen zo elk 1.250 euro uitgekeerd, de 4 Vlaamse netwerkradio’s krijgen elk 6.250 euro. 8 Vlaamse regionale televisiezenders krijgen elk 300.000 euro steun. Bij één regionale zender, RTV, waren de noden hoger: deze zender krijgt 545.863,43 euro. Het is volgens de minister de eerste keer dat de Vlaamse regering middelen uittrekt voor de lokale radiozenders.

Benjamin Dalle: “Lokale media hebben veel advertentie-inkomsten misgelopen door de coronacrisis. Daarvoor willen we hen compenseren. Nieuws en actualiteit dicht bij de mensen is in de coronacrisis meer dan ooit van belang. De lokale radio’s en regionale televisiezenders staan heel dicht bij hun kijkers en luisteraars. Tijdens de coronacrisis zijn ze essentieel om de juiste informatie omtrent de maatregelen tot bij de lokale bevolking te krijgen.”

André Segers, de drijvende kracht achter Stadsradio Halle, is tevreden: “Zoals veel mensen en bedrijven hebben ook wij inkomsten gemist. Wij zijn dus zeer blij met de extra steun van de minister.”

Concurrentievervalsing en ongeoorloofde overheidssteun volgens nichezenders

De Vlaamse themazenders Ment, Dobbit en PlattelandsTV uiten felle kritiek op het initiatief en beschuldigen Benjamin Dalle van concurrentievervalsing en ongeoorloofde overheidssteun.

Regionale zenders worden al ruimschoots gesubsidieerd voor hun decretale opdracht. Voor de rest van hun middelen begeven ze zich in de commerciële markt. Daar zijn ze rechtstreekse concurrenten van de onafhankelijke (vooral kleine) commerciële zenders. Extra overheidssteun die net deze gemiste reclame-inkomsten moet compenseren, hoort er dan ook te zijn voor alle spelers of voor niemand. Want ook Ment, Dobbit en PlattelandsTV voelen volop de gevolgen van de coronacrisis.

De extra subsidie aan de regionale zenders zorgt voor een ontwrichting van de markt. De Vlaamse themazenders hebben nochtans een sterk maatschappelijk en economisch belang. Ze vertegenwoordigen een resem aan sectoren die voor hun communicatie vaak volledig op hen zijn aangewezen. Om deze taak waar te maken is geld vanuit de reclamemarkt nodig. Door regionale omroepen voor het uitvoeren van hun kerntaak nog harder te subsidiëren en de Vlaamse themazenders aan hun lot over te laten, grijpt de minister ook negatief in op sectoren als landbouw, interieur, plattelandstoerisme, de doe-het-zelf markt, theater, musical en Vlaamse amusementsmuziek. De bijkomende subsidie stelt de regionale omroepen in staat dumpingprijzen te hanteren in een markt die ook door de themazenders aangeboord wordt. Dat zorgt voor een negatieve spiraal die direct de Vlaamse contentproductie van themazenders in gevaar brengt.

Bij het begin van de zomer hadden de Vlaamse themazenders hierover met minister Dalle en zijn kabinet al een gesprek. Dat is duidelijk in dovemansoren gevallen. Ment, Dobbit en PlattelandsTV bekijken dan ook of er juridische stappen kunnen worden genomen tegen deze overheidssteun aan de regionale zenders.

Bron: Belga.