Vlaams Journalistiek Fonds krijgt geen subsidies meer van Vlaamse regering, mediaminister Benjamin Dalle betwist berichtgeving

FacebookTwitterLinkedIn

De Vlaamse regering schrapt de middelen voor het Vlaams Journalistiek Fonds. Dat fonds werd nog maar een jaar geleden, in 2018, opgericht om innovatieve journalistieke projecten te ondersteunen. Oppositiepartij Groen spreekt van “een volgende slag in het gezicht van de journalistiek“. De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) betreurt de beslissing. In een reactie vanuit het Vlaams Parlement betwist Vlaams mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) de berichtgeving hieromtrent: “Er was dit jaar 0 euro aan subsidies voorzien”.

Amper een jaar geleden kondigde voormalig minister van Media Sven Gatz (Open Vld) de oprichting van het Vlaams Journalistiek Fonds aan. In dat fonds werken Journalism.eu (de organisatie achter het Fonds Pascal Decroos), de Vlaamse Vereniging van Journalisten en de Vlaamse overheid samen. Het fonds moest onder meer de subsidies voor innovatieve journalistiek in Vlaanderen coördineren en verdelen. Eind 2018 verdeelde het fonds 500.000 euro onder 11 innovatieve projecten, waaronder factcheckprojecten.

Volgens oppositiepartij Groen heeft het fonds nu een “droge mail” gekregen met de melding dat het vanaf januari geen werkingsmiddelen meer krijgt. “Dit is een volgende slag in het gezicht van de journalistiek“, zegt parlementslid Tine Van den Brande. Dat het fonds al na amper één jaar wordt stopgezet “betekent niet veel goed voor de toekomst van onafhankelijke journalistiek in Vlaanderen“, aldus Van den Brande.

Ook Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten betreurt dat de subsidies worden geschrapt. “Dit is heel erg jammer“, zegt Deltour aan Belga. “Innovatie is belangrijk voor de sector. Denk ook aan het belang van factchecking in tijden van fake news. En uit de ingediende projecten is ook gebleken dat er in Vlaanderen heel veel creatief talent zit“, aldus Deltour. Volgens Deltour schrapte de Vlaamse regering ook de middelen voor het opleidings- en vormingsplatform Mediacademie.

Update: Minister Dalle reageert

In een reactie op 14 november vanuit het Vlaams Parlement gaat Vlaams minister van Media Benjamin Dalle niet akkoord met de berichtgeving omtrent deze beslissing. “Over het Vlaams Journalistiek Fonds zijn zaken gezegd die op zijn minst niet accuraat zijn“, aldus Dalle. “Het VJF heeft eenmaal subsidies toegekend, namelijk in 2018. Toen is er voor 500.000 euro toegekend aan 11 projecten. In 2019 was 0 euro voorzien voor subsidies. Ook in 2020 was 0 euro voorzien“.

Het klopt volgens hem niet dat hij 500.000 euro aan subsidies voor het fonds heeft geschrapt. “Het enige wat we bespaard hebben is de 100.000 euro structurele ondersteuning. Maar er zullen dus niet minder subsidies zijn door de besparing.

Minister Dalle wil de komende tijd in overleg gaan met de sector, maar hekelt de vermeende inefficiëntie. “Ik denk dat de huidige toestand met drie organisaties (VVJ, Fonds Pascal Decroos en VJF) niet efficiënt is, zeker omdat verschillende hoofddoelstellingen van het VJF ook worden uitgeoefend door andere organisaties“.

Bron: Belga.