Richtlijnen VRT van de Vlaamse regering: de VVJ maakt zich grote zorgen

FacebookTwitterLinkedIn

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) maakt zich grote zorgen over de toekomstplannen van de nieuwe Vlaamse regering voor de VRT. Het VVJ-bestuur vraagt spoedig overleg met de nieuwe minister van Media, Benjamin Dalle.

Volgend jaar moet de openbare omroep het met 2,4 miljoen minder doen en tegen 2024 moet de VRT in totaal 12 miljoen besparen. “De nieuwsredacties zitten nu al op hun tandvlees“, benadrukt Pol Deltour, nationaal secretaris van de VVJ.

Daarnaast is de VVJ bezorgd over de achterliggende betekenis van de nadrukkelijke roep om “respect voor pluralisme en neutraliteit“. “Nu reeds hanteert de VRT de hoogste standaarden inzake diversiteit en onpartijdigheid, en dus valt te vrezen dat de nieuwe regering hier andere maatstaven voor ogen heeft“, aldus Deltour.

Nog zorgwekkender is volgens de VVJ de eis dat de VRT nog meer dan nu “de Vlaamse identiteit moet versterken“. “Welke identiteit wordt daarmee bedoeld? En ondermijnt de Vlaamse regering daarmee bijna per definitie niet de onafhankelijke en kritische informatieopdracht die de VRT-redactie heeft?“, vraagt Deltour zich nog af.

Benjamin Dalle neemt de bezorgdheden ter harte, maar wijst erop dat er moet “gezocht worden naar efficiëntiewinsten”. Hij zegt dat er inzake de VRT een apart budgettair pad is uitgewerkt, wat een uitzondering is op en ook minder is dan de generieke besparing van 6%.

Bron: Belga.