Peter Vandermeersch gaat voor Mediahuis aan de slag bij Ierse mediagroep Independent News & Media

FacebookTwitterLinkedIn

Peter Vandermeersch, vertrekkend hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC Handelsblad, wordt dan toch geen correspondent in Frankrijk. Hij gaat op vraag van de directie van Mediahuis aan de slag in Ierland, waar de Belgisch-Nederlandse groep een overname aan het doen is.

Vandermeersch kondigde in februari aan dat hij voor NRC correspondent zou worden in Parijs. “Na al die jaren als hoofdredacteur wilde ik graag terug naar het ‘voetenwerk‘”, klonk het toen. Vandermeersch werd in 2010 hoofdredacteur bij NRC Handelsblad en was daarvoor jarenlang hoofdredacteur van De Standaard.

Onlangs besliste Mediahuis om de Ierse groep Independent News & Media, uitgever van diverse Ierse dag- en zondagsbladen, over te nemen. Die overname is nog niet afgerond, maar de Mediahuis-directie vroeg Vandermeersch alvast om er na de afronding aan de slag te gaan.

Welke rol hij er precies zal krijgen, is nog niet duidelijk. “Het wordt een rol in het journalistieke“, aldus Mediahuis-communicatiemanager Frank Jaspers. “Zijn echtgenote is een Ierse en hij kent de Ierse sector en markt goed. Dit was dan ook een opportuniteit voor ons.

Zelf zegt Vandermeersch dat hij de digitale transformatie van de Ierse titels mee gaat vormgeven. “De kranten zijn er minder digitaal dan in Nederland en België. De uitdaging is dezelfde: hoe maak je in de digitale wereld goede journalistiek waar je ook iets aan kan verdienen“, legt hij uit.

Vandermeersch ziet zijn rol als “ondersteunend“. Hoe lang hij er zal vertoeven, staat niet vast. “Bij NRC is de transformatie al negen jaar bezig. Misschien zeg ik na twee jaar dat het goed is geweest, maar het kan ook negen jaar zijn.”

Bron: Belga.