“Onderlinge afhankelijkheid van de media is noodzakelijk voor een goede samenleving” – François le Hodey (IPM Group)

FacebookTwitterLinkedIn

Na de keynote van Pascal Chevalier (Reworld Media) tijdens Media & Communities, het seminarie ter ere van 15 jaar MediaSpecs, gingen Peter Quaghebeur (CEO van Mediafin) en François le Hodey (CEO van IPM Group) met elkaar in gesprek. Onder leiding van moderator Matthias Langenaeker (Strategic Intelligence Lead bij Publicis Groupe) deelden de twee zwaargewichten uit de Belgische mediawereld hun ervaringen rond diversificatie en businessmodellen.

De rode draad doorheen het debat was om als mediabedrijf constant de journalistieke onafhankelijkheid te bewaren en je redactie niet te laten beïnvloeden door de wensen van marketeers en adverteerders.

Peter Quaghebeur: “Ik heb bij veel mediabedrijven gewerkt, maar nog nooit heb ik zo’n grote Chinese muur tussen advertising en redactie gezien als bij Mediafin. Journalistieke onafhankelijkheid is voor de kranten van De Tijd en L’Echo een noodzakelijk en heilig goed. Wél moeten sales en redactie samenwerken naar hetzelfde doel, met name een kwaliteitsvol product afleveren dat journalistieke geloofwaardigheid uitstraalt waarin adverteerders een geschikt podium vinden voor hun producten of diensten.

“Redactionele onafhankelijkheid is de garantie voor de kwaliteit van onze merken op lange termijn. Investeren in journalistiek talent blijft natuurlijk essentieel”, gaat François le Hodey verder. Hij heeft vertrouwen in de toekomst van de pers, omdat hij er diep van overtuigd is dat deze onmisbaar is voor de samenleving: “Democratieën zijn ontstaan op basis van drie principes: vrijheid van meningsuiting, pluralisme en onafhankelijkheid van de media ten opzichte van de politiek. De behoefte aan informatie zal er altijd zijn, net als de markt voor lezers. Wij moeten ons richten op de integriteit en veiligheid van onze inhoud om adverteerders ervan te verzekeren dat wij de ideale partners zijn voor hun brandingactiviteiten.”

Peter Quaghebeur geeft verder nog als tips om je doelgroep trouw te blijven en alert te blijven voor je concurrenten. “Blijf als merk bij je DNA. Wij moeten in De Tijd geen sportrubriek gaan integreren in de hoop om zo wat extra lezers te winnen. Net zoals VTM Nieuws geen podium moet schenken aan The Masked Singer. Dat is niet ernstig en op lange termijn nefast voor je merk. Volg ook wat er gebeurt bij de concurrentie. De platformen van De Tijd moeten een meerwaarde blijven bieden tegenover al het gratis advies rond ondernemen en beleggen dat je op het internet vindt.

Naast een passend evenwicht vinden tussen advertentie-inkomsten en lezersinkomsten, is het voor mediabedrijven als IPM en Mediafin tegenwoordig ook van belang een balans te vinden tussen papieren en digitale lezersinkomsten.

François le Hodey: “Print zal altijd blijven bestaan, dat gaat gewoon rustig verder kabbelen. Er zullen altijd mensen zijn die graag een fysiek product bij de hand hebben en aan één contactmoment in de ochtend voldoende hebben om hun van informatie te voorzien. Voor lezers die elk uur of zelfs elke minuut geïnformeerd willen worden, is er natuurlijk het digitale luik. Het gaat er om ook met hen een vertrouwensrelatie op te bouwen en aan hun wensen tegemoet te komen. Het voordeel van online is dat je kan fragmenteren of segmenteren en aldus sub-communities kan ontwikkelen.

Peter Quaghebeur: “Wat digitale lezersinkomsten betreft, is Mediafin altijd innovatief tewerk gegaan. In België waren wij pionier door als eerste mediabedrijf online content niet meer gratis ter beschikking te stellen. Het was indertijd een moedige beslissing om mensen plots te moeten laten betalen voor iets wat altijd gratis is geweest, maar met ons hoogopgeleid en kapitaalkrachtig lezerspubliek is dat natuurlijk eenvoudiger dan voor een mainstream nieuwsmerk.

Vorig jaar hebben wij onze paywall zelfs nog verstrengd. En met een positief resultaat: ons aantal digitale abonnees stijgt nog steeds. Mensen zijn bereid te betalen als je goede content maakt. Waar wij voor Covid-19 aan 55% advertentie-inkomsten en 45% lezersinkomsten zaten, is dat intussen helemaal andersom.

De geleidelijke verschuiving van de pers naar digitaal is onvermijdelijk, en voor François le Hodey kan de overgang plaatsvinden in de vorm van een merk. “Krantenmerken zijn de oudste consumentenproducten. Deze merken zijn er historisch gezien in geslaagd zich met iedere generatie te transformeren. Door digitaal te worden, hebben ze naast print ook audio en video moeten aanbieden en zijn ze universeel geworden. Hoe ze worden waargenomen hangt af van de generatie. Zij die merken in krantenvorm hebben meegemaakt, zullen ze ervaren als krantenmerken. De generaties die dit niet hebben meegemaakt, zullen ze ervaren als digitale merken.” François le Hodey prijst ook de veerkracht van de pers, die als eerste wordt getroffen door de digitale kloof, maar toch relevant weet te blijven, met name dankzij de veelzijdigheid van haar redacties.

Matthias Langenaeker gooide ook podcasts in het debat, toch wel een van de trends de laatste jaren. “Podcasts zijn een extra kanaal om je content te verspreiden. Nu is dit nog gratis met als doel zoveel mogelijk mensen geïnteresseerd te laten worden, maar ooit moet ook dat betalend worden”, aldus Peter Quaghebeur.

Op sociale netwerken is men nog op zoek naar een haalbaar businessmodel. “We zitten op sociale media, omdat het belangrijk is om ook mensen te bereiken die alleen content consumeren via deze platformen, ook al zien we daar voor ons geen businessmodel in”, legt François le Hodey uit. “Er is wel behoefte aan een ecosysteem. Elk segment van de communicatie- en contentindustrie is afhankelijk van de andere. De reclamewereld, maar ook de maatschappij, zou sterk verarmen als een van de spelers zou verdwijnen. We moeten voorzichtig zijn met de verstoringen van het ecosysteem waardoor we onherroepelijk een enorme rijkdom aan contentcreatie zouden kunnen verliezen.

“We moeten begrijpen dat onze onderlinge afhankelijkheid noodzakelijk is voor het functioneren van een goede samenleving” – François le Hodey