Nieuwe lancering van Faky, het platform van RTBF om fake news te bestrijden

FacebookTwitterLinkedIn

RTBF heeft het platform Faky opnieuw geactiveerd, zes weken nadat de tool al na enkele uren offline werd gehaald. Het platform moet mee fake news bestrijden en geeft aan hoe betrouwbaar een artikel of foto is.

“De verbeterde versie van Faky heeft nog steeds hetzelfde doel: het versterken van de kritische geest van elk individu over de hoeveelheid aan informatie die circuleert. De tool is niet bedoeld als rechter, maar om de gebruiker te helpen bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van de inhoud die hij raadpleegt”, klinkt het.

Eind oktober werd Faky gelanceerd, maar er kwam meteen veel kritiek op het platform, voornamelijk van journalisten. De algemene teneur was dat er verwarring heerste tussen waar en onwaar: sommige serieuze artikels werd als fake beschouwd en andere fake artikels werden niet gedetecteerd. Voortaan, om dit soort verwarring te voorkomen, nodigt een waarschuwing diegenen uit die de betrouwbaarheid van een inhoud testen.

“De critici hebben ons niet ontmoedigd, maar hebben ons aangespoord om onze interne processen te herzien bij de ontwikkeling van innovatieve digitale projecten zoals Faky”, aldus Jean-Paul Philippot, CEO van de RTBF.

Meer informatie in ons Franstalig artikel.

Bron: Belga.