Nieuwe CIM studie: de Radio Stream Monitor

FacebookTwitterLinkedIn

Het CIM publiceert sinds jaar en dag dagboekresultaten om het totale bereik van radio’s in België te volgen. Die klassieke CIM RAM (Radio Audience Measurement) studie blijft de currency in de radiomarkt.

Daarnaast komt er nu een nieuwe tool die volledig focust op online radio: de nieuwe CIM Radio Stream Monitor volgt de verspreiding van Belgische online radio’s, op alle streamingplatformen in eigen land én in de rest van de wereld. Voor alle duidelijkheid: het gaat om het trafiekvolume, niet om luisteraars en hun profiel.

Technisch gesproken gaat het om een analyse van de logfiles van de servers van de online radio’s door NeuroMedia, de Belgische streaming specialist:

  • Elke dag verzamelt Neuromedia automatisch de logfiles van de streamingplatformen van de zenders die deelnemen aan de studie.
  • In die logfiles staat welke radiostreams exact verdeeld werden naar welke browsers of radioplayers, niet enkel voor eigen platformen maar ook via derden (internetradio-aggregatoren, wifi-radios, enz.)
  • Al die gegevens worden verwerkt om voor alle online radio’s dagelijks vergelijkbare trafiekcijfers te kunnen publiceren.

Aangezien deze studie enkel de trafiek meet van online radio streaming, zijn de resultaten in niets vergelijkbaar met die van de CIM RAM currency studie. Die blijft gebaseerd op verklaarde gegevens en meet radioluisteren ongeacht de bron (FM, DAB of online).

De resultaten van de Radio Stream Monitor zijn toegankelijk via een dedicated web dashboard dat ontwikkeld werd door Neuromedia. Alle intekenaars zien vanaf 22 juni de resultaten van de online radio’s sinds 1 januari 2020.

Online radio toont een spectaculair corona-effect

De CIM Radio Stream Monitor is al ruim anderhalf jaar in ontwikkeling. De analyse van serverlogs is dan ook onuitgegeven bij het CIM. Die tijd was nodig om alle serverlogs te verzamelen en de juiste rekenalgoritmes te definiëren om bruikbare cijfers voor de markt te produceren. Het voordeel is dat deze CIM-gegevens al onmiddellijk een trendanalyse van online radio toelaten.

Onderstaande grafiek toont de evolutie van online radio in België op basis van het dagelijks aantal opgevraagde radio streams (het aantal “actieve sessies”).

Enkele observaties:

  • Met dagelijkse radio-streamcijfers die vlot over de 600.000 gaan is online radio geen marginaal fenomeen.
  • Tijdens de corona-lockdownperiode steeg de online radio trafiek in maart en april met 33% en 46% tegenover vorige maanden om vanaf mei te stabiliseren op een hoger niveau.

Het CIM biedt met deze Radio Stream Monitor een instrument aan dat toelaat Radio-over-IP vanaf nu in detail, en bijna in real time, op te volgen. Zo zullen de cijfers van de komende maanden duidelijk maken of de “corona-lockdown” tot een duurzame stijging leidde van online radio.