MEDIALAAN reageert op de participatie van Telenet in De Vijver Media en pleit voor een marktconform speelveld

FacebookTwitterLinkedIn

MEDIALAAN heeft kennis genomen van het feit dat Telenet een belang van 50% zal verwerven in De Vijver Media, de holding boven de tv-zenders VIER en VIJF en het productiehuis Woestijnvis. Het Vlaamse medialandschap staat hiermee voor een ongeziene omwenteling, met Telenet dat als enige eigenaar van de Vlaamse kabel niet alleen een dominant marktaandeel heeft van om en bij de 80% in de markt van tv-distributie en in de markt van televisiediensten zoals video on demand, en nu ook voor 50% eigenaar wordt van Vlaanderens tweede grootste commerciële omroepbedrijf.

 

Peter Bossaert, CEO MEDIALAAN: “Gezien de dominante positie van Telenet op de Vlaamse kabel baart deze operatie ons uiteraard grote zorgen. Ook de Vlaamse Regulator voor de Media heeft recentelijk nog gewaarschuwd voor de risico`s van dergelijke machtsconcentratie. Telenet wordt rechter en partij in een markt waarin het als tv-distributeur voortaan niet alleen volledige controle heeft over welke kanalen en programma`s de Vlaamse kijker te zien krijgt, maar nu ook als eigenaar van De Vijver Media de mogelijkheid verwerft om haar eigen televisiekanalen en -content te bevoordelen.

 

We rekenen er dan ook op dat de bevoegde mededingingsautoriteiten, sectorregulatoren en beleidsmakers deze nieuwe situatie ernstig zullen onderzoeken en de nodige actie zullen nemen om een marktconform speelveld te verzekeren.”