Seen from Space: Online audio in België, twee snelheden

FacebookTwitterLinkedIn

De Radio Stream Monitor van het CIM is geen studie op zich, maar de dagelijkse opvolging van de logfiles van de online zenders door een externe leverancier, NeuroMedia. Sinds begin 2020 zijn deze gegevens dagelijks beschikbaar, met details per regio, publisher, regie en zelfs zender.

Onze grafiek toont de cumul op weekbasis van de sessies van minstens een minuut. Het audiolandschap dat deze bron weergeeft, wordt structureel gekenmerkt door grote contrasten. In 2020 genereerden de Nederlandstalige radiozenders een consumptievolume dan drie keer hoger lag dan dat van hun Franstalige tegenhangers (terwijl de Nederlandstalige bevolking slechts 1,25 keer groter is dan de Franstalige, volgens de Golden Standard van het CIM). Dit aanzienlijke contrast vinden we ook terug bij de andere cijfers van de Stream Monitor, wat wijst op een zeer uiteenlopende inburgering van internet audio.

De coronacrisis heeft deze kloof nog vergroot. De eerste lockdown boostte de online audioconsumptie in Vlaanderen met 50% tegenover 29% aan Franstalige zijde. Bijgevolg steeg die aanzienlijk tegenover de precoronaperiode in Vlaanderen. Als we de elf weken voor de lockdown vergelijken met de wekelijkse consumptie tijdens de rest van het jaar, ging Vlaanderen 36% vooruit. Ook de Franstalige zenders stegen na corona, maar met 12%.

De vergelijking van de gegevens uit 2020 en 2021 bevestigt dit verschil: in het noorden ligt het ‘nieuwe normaal’ veel hoger (+22%) dan in 2020, terwijl het zuiden een lichte toename van 3% neerzet. Ter herinnering, het online audio universum beperkt zich tot de Belgische zenders en dekt dus niet de buitenlandse streams zoals die van Spotify of Deezer (die de Franstaligen eventueel meer zouden kunnen interesseren, wat overigens niet bewezen is).

Redactie: MM.