Seen from Space: ‘Devices’ en luistergedrag, en de radio?

FacebookTwitterLinkedIn

Sinds 2020 omvat de CIM Radio Audience Measurement (RAM) benchmarkstudie een reeks vragen over audiogewoonten. Een tiental audiobronnen wordt geanalyseerd aan de hand van een zeer algemene vraag: “Heeft u in de afgelopen maanden geluisterd naar…”. Daarna volgt een lijst met de klassieke FM, DAB+, internet (ook via aggregators zoals Radioplayer.be) of televisie live, maar ook time-shifted listening. Kortom, componenten van een ‘Total audio’ scenario, met dus ook de verschillende muzikale opties: offline, audio streaming -Spotify & Co- of via videoplatforms zoals YouTube. Plus de originele podcasts.

Deze vragen maken het op zichzelf niet mogelijk het luistergedrag per kanaal te kwantificeren, maar zij kunnen wel worden gebruikt om doelgroepen te bepalen. Dat is wat Media Marketing deed om hun twee grafieken te maken: elk van de kanalen of gedragingen is als filter genomen en heeft hen in staat gesteld om de radiopraktijken van de personen die in elk van deze categorieën vallen te analyseren.

Er is natuurlijk sprake van enige overlapping: uit de lijst met opties kruist elke respondent er ten minste twee aan. Toch is het mogelijk een beeld te krijgen van de luistertrends per platformgebruik of audiogewoonte, trends die vergeleken kunnen worden met het gemiddelde van de Nederlandstalige of Franstalige bevolking: het kruisen van de assen geeft het dagelijkse “bereik” aan en de gemiddelde luistertijd in minuten bij de luisteraars.

Conclusie? In het Noorden (vooral) en in het Zuiden consumeren de personen die vooral de vakjes “radio” aankruisen, of dat nu op DAB+, via internet of via TV is, meer radio dan het gemiddelde. Anderzijds zijn degenen die verklaren minder “mainstream” audio te consumeren, en dus meer originele podcasts, audiostreaming of videoplatforms, ook minder geneigd zijn naar de radio te luisteren. Maar – en dit is belangrijk – zij laten het medium niet volledig in de steek. Zij consumeren het relatief minder, dat is duidelijk, maar zij consumeren het toch nog in proporties die verre van verwaarloosbaar zijn, met penetraties van meer dan 55% per dag en een duur van ongeveer (ten minste) 3 uur per dag.

Redactie: MM.