iMinds Digimeter rapport 2014

FacebookTwitterLinkedIn

Media- en ICT-adoptie in Vlaanderen

 

De adoptie van computers (zowel laptops als desktops) heeft zich gestabiliseerd op 92,0% (-0,4)*. De laptop blijft het populairste type computer met een adoptiegraad van 79,4% (+0,7)* terwijl 54,3% (-1,0)* toegang heeft tot een desktop in het huishouden. Meer dan 9 Vlamingen op 10 (92,4%) heeft een internetverbinding thuis.

 

Na de aanzienlijke daling van vorig jaar, heeft de adoptie van spelconsoles zich gestabiliseerd op 29,4% (+1,5%) voor vaste consoles verbonden aan een TV en op 14,5% (+0,4)* voor draagbare consoles. Bijna 1 Vlaming op 3 heeft toegang tot een vaste spelconsole en 1 op 7 heeft een draagbare console thuis. De adoptie van tablets blijft exponentieel groeien. Momenteel heeft 55,8% van de Vlaamse bevolking thuis toegang tot een tablet. Dit is een toename van 14,4 procentpunt in vergelijking met vorig jaar.

 

Telefonie blijft wijd beschikbaar in Vlaanderen: 99,6% van de Vlamingen heeft toegang tot een vaste of mobiele telefoonverbinding. 68,4% van de Vlaamse bevolking heeft een vaste telefoon thuis (-2,9).

 

Mobiele telefonie stagneert op 96,2%. Er is echter wel een opmerkelijk verschil in de evolutie van ‘normale` mobiele telefoons (gsm) versus smartphones: waar de adoptie van gsm`s bijna 10 procentpunt is afgenomen tot 52,7%, is de adoptie van smartphones in dezelfde mate gestegen tot 57,3%. Het is de eerste keer dat de adoptie van smartphones, de adoptie van gewone mobiele telefoons overstijgt.

 

De adoptie van televisietoestellen blijft stabiel op 97,3%. De adoptie van flat screens blijft wel toenemen: 83,7% (+3,4)* heeft nu een flat screen in het huishouden. Slechts 13,6% (-3,3)* heeft een klassieke beeldbuis thuis.

 

De algemene resultaten van Digimeter 2014 tonen aan dat, wat betreft adoptie, de meeste toestellen en technologieën, uitgezonderd smartphones en tablets, hun verzadigingspunt benaderen in Vlaanderen.

 

Het absolute verschil tussen deze en de voorgaande wave dient wel met voorzichtigheid te worden benaderd aangezien de steekproefquota van deze wave werden herzien en opleidingsniveau als parameter werd toegevoegd. Toch wijzen de resultaten op enkele opkomende trends: met 9/10 beschikkend over het internet en een computer thuis, 1/3 over een spelconsole en 86% over digitale televisie in het huishouden, lijkt de adoptie van deze technologieën te stagneren of slechts in beperkte mate toe te nemen. De adoptie van smartphones en de beschikbaarheid van een tablet in het huishouden zijn, met hun significante groei, de enige uitzonderingen.

 

Meer weten over Media en ICT in Vlaanderen in 2014? Lees de samenvatting in de PDF hieronder of vraag het volledige digiMeter 2014 rapport hier.