Het is 2020

FacebookTwitterLinkedIn

Het is 2020. De digitale evolutie is nog steeds volop bezig. Maar er is veel veranderd. Zowat iedereen heeft in zijn broekzak een computer zitten die alles en iedereen in een blitz met elkaar verbindt. De snelheid van processors, rekencapaciteit én connectiviteit is spectaculair toegenomen. En het is meer dan ooit een “personal device”.

De mogelijkheden qua marketing hebben zich echter maar ten dele waargemaakt. Artificial intelligence en programmatic buying hebben de conversie van boodschappen spectaculair doen toenemen. Maar de wens om de resultaten te verhogen staat haaks op het streven naar perfecte targeting. De droom om uitsluitend relevante boodschappen te brengen is ijdel gebleken. Het inhoudelijke verhaal klaarstomen voor alle mogelijke situaties en doelgroepen bleek lastig. Maar ook langs de kant van de algoritmes liep het niet zoals voorspeld. Die werden nochtans uiterst performant, maar… waren gebouwd op “ontfutselde” data. De meest interessante doelgroepen (double income, hogere klassen,…) waren het snel beu om overspoeld te worden door boodschappen, met een roep naar meer privacy tot gevolg. Het besef “if it’s free, you are probably the product” nam sterk toe, alsmede het besef van de waarde van “privacy”. Het domweg weggeven van al je gegevens werd steeds minder cool, het afblokken van intrusieve boodschappen een populaire sport (remember de opkomst van de adblockers). Vandaag kan je heel makkelijk “privacy proof” media verkrijgen, uiteraard tegen billijke vergoeding.

Deze evolutie verminderde zeker niet de wens van elke consument om up-to-date te blijven. En dit bleek uiteindelijk de futureproof doorstart van de newsbrands. De evolutie naar “recommendation based” media consumptie speelde perfect in op het DNA van de nieuwsmedia, die de “first party” relatie met “hun” lezer goed hebben uitgebouwd. De opkomst van het digital paper was daarbij een belangrijke doorbraak. De OLED technologie bleek uiteindelijk de juiste, zodat vandaag een flinterdunne, opvouwbare, dubbele A3 in je binnenzak past. Zodat de kunst van de paginabrede lay-out opnieuw kon toegepast worden in digitale vorm. Waardoor de serendipiteit, de kunst van “niet zoeken, wél vinden”, ook in digitale vorm kon waargemaakt worden. Maar dan geperfectioneerd door de toevoeging van gepersonaliseerde en relevante content. Waardoor de newsbrands ook meteen een hoofdspeler geworden zijn in videodistributie dankzij de combinatie van groot scherm & relevant recommendation & personal device. Het kan verkeren.