Google maakt afspraken met Franse uitgevers over auteursrechten

FacebookTwitterLinkedIn

Google zal in Frankrijk betalen voor het gebruik van berichten van nieuwsredacties en uitgeverijen. Op aandringen van de Franse mededingingsautoriteit heeft het daarover een overeenkomst bereikt met een van de grootste Franse uitgeverijen.

Het gaat om een deal met de uitgever Alliance de la Presse d’Information Générale, waaronder bijna 300 titels vallen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt en over aparte licenties voor titels van deze uitgever lopen nog gesprekken.

Europese uitgevers verzetten zich de afgelopen jaren tegen de macht van Google en Facebook en riepen toezichthouders op in te grijpen. De platformen hebben voor miljarden aan advertentie-inkomsten weggehaald, vinden de uitgevers. Eerder scherpte de Europese Unie al de copyrightwetgeving aan. Daarmee kunnen uitgeverijen een vergoeding vragen van online platformen voor het tonen van hun berichten.

Het afgelopen jaar stopte Google al met het laten zien van nieuwsberichten van Europese uitgevers in de zoekresultaten van Franse gebruikers. In oktober vorig jaar zette het bedrijf 1 miljard dollar opzij om gedurende drie jaar een aantal mediapartijen te betalen om geselecteerde berichten te tonen in de nieuws-app. In november 2020 bereikte Google copyrightovereenkomsten met zes Franse kranten en tijdschriften, waaronder dagbladen Le Monde en Le Figaro. Google wilde eerder niet betalen, omdat het vond dat de websites van de kranten en tijdschriften profiteerden van het verkeer dat via de zoekmachine kwam.

Bron: Belga.