Extra onderzoek naar de overname van Mecom door De Persgroep

FacebookTwitterLinkedIn

In Nederland wil de Autoriteit Consument & Markt (ACM) extra onderzoek doen naar de geplande overname van Mecom (Wegener-kranten) door De Persgroep. De mededingingsautoriteit vreest voor een te grote macht op de reclamemarkt waardoor de prijzen van advertenties zouden kunnen stijgen.

 

ACM vermeld op hun website dat Mecom en De Persgroep samen dusdanig groot zouden worden dat adverteerders vrijwel niet meer om hen heen kunnen. Om te kunnen uitsluiten dat adverteerders last hebben van de overname van Mecom door De Persgroep wil ACM onder meer nader onderzoeken in hoeverre adverteren op radio, televisie en internet alternatieven zijn voor advertenties in dagbladen.

 

Ook voor wat betreft het drukken en bezorgen van dagbladen vindt ACM nader onderzoek nodig. Uitgevers van dagbladen zonder eigen drukkerij hebben na de overname minder keuze. Wat betreft bezorging worden andere dagbladuitgevers na de overname afhankelijker van De Persgroep. De Persgroep en Mecom bezorgen momenteel ook voor andere dagbladuitgevers, elk in hun eigen gebied. De overname van Mecom door De Persgroep kan ertoe leiden dat druk- en bezorgkosten van andere dagbladuitgevers stijgen. Dit kan dan weer gevolgen hebben voor de prijs of kwaliteit van de dagbladen waarvan consumenten nadeel kunnen hebben.

 

Uit het onderzoek dat ACM tot nu toe heeft uitgevoerd, blijkt dat lezers van de regionale dagbladen van Mecom de landelijke dagbladen van De Persgroep nauwelijks als alternatief zien. Zo stappen lezers van een regionaal dagblad van Mecom maar zelden over op een dagblad van De Persgroep. Voor lezers van de landelijke dagbladen van De Persgroep blijven na de overname voldoende alternatieven over. ACM concludeert daarom dat de overname op dit gebied geen effect zal hebben en zal dit in het nader onderzoek buiten beschouwing laten.

 

Als gevolg van het besluit van ACM zal De Persgroep een vergunning bij ACM moeten aanvragen voor het geval zij de overname wil doorzetten. Nadat de vergunningaanvraag is ontvangen, heeft ACM dertien weken de tijd voor haar vervolgonderzoek.

 

Mecom heeft activiteiten in Nederland en Denemarken. De Persgroep kondigde eind juni een akkoord aan over een overnamebod ter waarde van 196 miljoen pond (245 miljoen euro). Dat zou de grootste overname ooit voor De Persgroep zijn.