Digitale etherradio (DAB+) binnen twee jaar standaard in nieuwe auto’s

FacebookTwitterLinkedIn

Alle nieuwe auto’s in Europa zullen binnen twee jaar standaard uitgerust worden met een ontvanger voor digitale etherradio (DAB+). Van de nieuw verkochte auto’s in 2018 reed al 30 procent met een standaard DAB+ autoradio de garage uit. Op de persdag van het Autosalon werd de officiële aftrap gegeven voor de Europese Elektronische Communicatie Code (EECC). De Europese lidstaten hebben twee jaar de tijd om de code in nationale wetgeving om te zetten.

“Europa geeft een stevig signaal”, zegt Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld). “Alle nieuwe auto’s moeten binnen twee jaar voorzien zijn van een digitale radio. Het is duidelijk: DAB+ is de opvolger van FM. In Vlaanderen zijn we alvast klaar. Het aanbod aan zenders is op enkele jaren verdrievoudigd en de campagne om digitaal luisteren te stimuleren werd eind vorig jaar op gang geschoten. Radio is een krachtig en geliefd medium, zeker bij ons. Met DAB+ maken we het klaar voor de toekomst.”

DAB+ biedt luisteraars meer radiozenders, digitale geluidskwaliteit en zit gratis in de lucht. Zowel Medialaan – de Persgroep Publishing, VRT als Mediahuis bieden hun reguliere radiostations en extra kanalen aan via DAB+. Vandaag luistert een op de vijf Vlamingen digitaal naar de radio. Dat gebeurt via vast en mobiel internet (12 procent), via digitale tv (6 procent) en in de ether via DAB+ (3 procent). In België zijn sinds 2013 meer dan een half miljoen DAB+ radio’s verkocht.