Canvas pakt dit najaar uit met onder andere ‘De 16’, ‘Culture club’ en ‘Wanderlust’

FacebookTwitterLinkedIn

Een van de publiekstrekkers dit najaar op Canvas wordt ongetwijfeld De 16, een fictiereeks die een tragikomische inkijk biedt achter de coulissen van de Wetstraat 16. Maker van deze serie die de volkse Vlaamse humor van FC De Kampioenen combineert met de politieke intriges van de Deense tv-serie Borgen is Willem Wallyn. Hij is de zoon van voormalig politicus Luc Wallyn en vormde nog een koppel met sp.a-politica Freya Van den Bossche.

 

Verder waagt Canvas zich nogmaals aan een cultureel magazine, dit keer in de vorm van een liveshow op vrijdag. Culture club wordt uitgezonden vanuit Antwerpen en gepresenteerd door Bent Van Looy en Sofie Lemaire. Reinhilde Weyns, netmanager van Canvas: “Dit programma moet nieuws brengen, het mag niet herkauwen wat kranten al gebracht hebben, en het moet ook een zekere diepgang hebben”.

 

Radio Gaga krijgt een tweede seizoen. De makers slaan hun tenten (een caravan in dit geval) op in de kansarme wijk Meulenberg in Houthalen-Helchteren, maar ook in een palliatief zorgcentrum en een instelling voor jonge delinquenten. Dat zorgt voor beklijvende getuigenissen. Reinhilde Weyns: “Canvas wil ook het emotionele aan bod laten komen, terwijl we vroeger misschien te fel op het cerebrale hebben gefocust”.

 

Nog om naar uit te kijken is 4×7 waarin de Canvaskijker getrakteerd wordt op 48 korte documentaires van onder meer Marc Didden, Stijn Coninx, Paul Jambers en nieuwkomer Lidewey Nuytten.

 

Dan is er nog Wanderlust, een programma van tien intieme filosofische gesprekken van Alicja Gescinska met grote denkers en kunstenaars, zoals bijvoorbeeld Alexander Stoddard. Dit “levensbeschouwelijke” programma springt volgens Reinhilde Weyns op een creatieve manier in het gat dat gelaten werd door de afgevoerde “uitzendingen door derden”.

 

Innovatief lijkt ook Exitus, een programma waarin twee urban explorers verlaten gebouwen bezoeken. Het programma Changemakers schetst portretten van visionaire mensen die een maatschappelijke verandering in gang hebben gezet. Uitkijken is het ook naar Asfalt waarin aandacht wordt gegeven aan motorsporten, maar ook breakdance, skateboarding en andere jonge subculturen.

 

Nog voor de meerwaardezoeker: De herontdekking van de wereld, waarin Vlaamse wetenschappers op zoek gaan naar hun helden. “Met dit soort verhalen wil Canvas antwoorden bieden op de complexe problemen van vandaag en ook de gelaagdheid van de wereld en haar problemen aantonen”, aldus Reinhilde Weyns.

 

Opvallend is ook dat vele programma’s tegenwoordig een verlengde krijgen in de digitale wereld via een online aanwezigheid. “Ook het feit dat programma’s online langer beschikbaar blijven, is een belangrijke meerwaarde”, zegt Reinhilde Weyns.

 

Tot slot vermelden we nog een nieuw seizoen van Terzake, De afspraak, De Ideale Wereld en Alleen Elvis blijft bestaan.

 

Meer info op VRT.be, Deredactie.be en Canvas.be.

 

Bron: Belga.