Zomer 2023: VRT stelt haar zomerprogrammatie voor

FacebookTwitterLinkedIn

Op 21 juni begint de zomer en dat is voor VRT het startsein voor een rits zinderende evenementen, straffe radio- en tv-programma’s, meeslepende podcasts, spannende sport én een zomer vol muziek.

VRT 1: op stap, op de fiets of gezellig thuis

Er zit opnieuw heel wat muziek in de zomer van VRT 1. En daarbij kan Zomerhit 2023 uiteraard niet ontbreken. Siska Schoeters en Niels Destadsbader trekken voor het grootse jaarlijkse muziekfeest naar Blankenberge met maar liefst zes televisieshows.

Ook op de Vlaamse feestdag kun je genieten van een scala aan Vlaamse topartiesten. Peter Van de Veire ontvangt op de Grote Markt van Antwerpen onder meer Camille, Gustaph en Pommelien Thijs voor Vlaanderen feest.

Wim Lybaert blijft deze zomer dan weer lekker thuis voor zijn nieuwe programma Zomeravonden. Vier weken lang nodigt Wim elke weekdag een nieuwe gast uit. In zijn heerlijk groene oase legt hij onder anderen Philippe Geubels, Wim Opbrouck en Stephanie Planckaert in de watten. (Zomeravonden | vanaf 7 augustus, van maandag t.e.m. donderdag om 20.40 uur | op VRT 1 en VRT MAX)

Een hele zomervakantie lang kunnen de quizliefhebbers mee ‘switchen’ met Fien Germijns. In Switch nemen elke week vijf kandidaten het tegen elkaar op in de quiz zonder punten. (Switch | vanaf maandag 3 juli, elke weekdag om 20.10 uur | op VRT 1 en VRT MAX)

Het begin van de zomervakantie betekent ook het begin van de Tour de France. Karl Vannieuwkerke kruipt drie weken lang in het spoor van de Ronde van Frankrijk met zijn dagelijkse wielertalkshow Vive le vélo. Sammy Neyrinck duikt voor zijn dagelijkse reportages achter de coulissen van de koers en tekent opmerkelijke verhalen op langs het Tourparcours. In Tour de France Femmes brengen Maarten Vangramberen en Marijn de Vries vanuit Frankrijk elke avond een ritverslag en reacties.

Topsport, topfilms en topfestivals bij Canvas

Juli is filmmaand op Canvas: Cinema Canvas zomer brengt elke dag om 22 uur stipt een filmklassieker zoals Midnight cowboy, The big chill, Hannah and her sisters, enz.

In de tweede helft van de zomervakantie ligt de focus op sportbeleving met begin augustus het super-WK-wielrennen in Glasgow. In de tweede helft van augustus schakelen we over naar Boedapest voor het WK atletiek, waar alle ogen gericht zijn op Nafi Thiam.

Maar naast film en sport zit je bij Canvas ook goed voor muziek met de hoogtepunten van Studio Brussel op Rock Werchter en Pukkelpop. Michèle Cuvelier dompelt je onder in de bruisende sfeer met live-uitzendingen vanop de festivalterreinen.

Coole fictie én een gloednieuwe podcast op Ketnet

Ketnet zorgt deze zomer voor spannende fictie van eigen bodem. De derde reeks van 3Hz wordt vanaf 3 juli in primeur digitaal aangeboden via Ketnet.be, VRT MAX en in de Ketnet-app. Vanaf september wordt de reeks uitgezonden op Ketnet.

Nog meer spanning en mysterie in de gloednieuwe podcast Broodje Aap, waar of niet waar? Daarin ontrafelt Inja samen met een Ketnetter telkens een onwaarschijnlijk verhaal. De nieuwe podcast én het volledige andere luisteraanbod van Ketnet staat op Ketnet.be, de Ketnet-app en op VRT MAX.

Het jeugdjournaal Karrewiet gaat heel de zomer door. En ook de Ketnet-wrappers blijven de hele zomer op post, in Camping Ketnet. Nog meer kijkplezier: elke dag om 8.30 u de beste kinderfilms in Ketnet Cinema. En voor de allerkleinsten heeft Ketnet Junior nieuwe reeksen in petto, zoals Aap, Poot, Pies en Casper & Emma.

De Ketnetters kunnen opnieuw een zomer lang genieten van de Ketnet Zomertour. Hét gratis zomerfestival vol spetterende optredens van onder andere #LikeMe en De KetnetBand en tal van leuke ontmoetingen. En ook Ketnet Junior komt naar je toe met ‘Op stap met Sarah’, een gratis interactieve wandeling.

Radio2 zorgt voor een zomer vol livemuziek in Blankenberge

Siska en Niels trappen de zomer van Radio2 af en presenteren de eerste week van juli tussen 9 en 12 uur Radio2 Zomerhit. Ze blikken vooruit op de start van Zomerhit 2023 en nemen de luisteraars ook mee doorheen de geschiedenis van 50 jaar Zomerhit. Op vrijdag 7 juli maken Siska en Niels de genomineerden bekend voor Zomerhit 2023.

Vanaf maandag 10 juli trekt Radio2 zes weken lang naar de volledig gerenoveerde ‘Belgium Pier’ van Blankenberge. Een iconische locatie aan de Belgische kust, waar iedereen een hele zomer lang welkom is voor miniconcerten van de beste artiesten uit eigen land en daarbuiten.

Sharon Slegers staat de hele zomer op met de luisteraars in Sta op met Radio2. Ze laat hen weten waar ze in Vlaanderen moeten zijn om iets fijns te beleven. In Camping Karolien nodigt Karolien Debecker elke zaterdag tussen 8 en 11 uur een Bekende Vlaming uit, iemand waar zij eigenlijk stiekem wel eens mee op reis wil gaan. En ook de Radio2 Mysteries komen terug deze zomer!

Studio Brussel is dé festivalzender

Bij Studio Brussel beleef je alle zomerfestivals vanop de eerste rij. StuBru opende het seizoen met live-uitzendingen vanop CORE. Na een stevige Graspop Metal Meeting plant Studio Brussel op nog drie andere terreinen een volledige radiostudio neer: Rock Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop.

Maar ook de andere festivals (40 in totaal!) kan je volop meemaken bij Studio Brussel. En dankzij VRT MAX hoef je echt niets te missen.

MNM is overal

MNM pakt deze zomer uit met een mix van feestelijke ochtendshows, spannende dj-sets en zwoele podcasts. MNM zet de zomer in op 3 juli in Brussel. Tot en met 20 juli maakt de jongerenzender daar live radio vanop het Muntplein. Van maandag 24 juli tot en met zondag 13 augustus trekt MNM vervolgens naar de zeedijk van Bredene voor MNM Summertime, telkens van 12.00 tot 20.00 uur. Daarvóór laat MNM de luisteraars nog meefeesten met Tomorrowland in Boom.

Dat de zomer heet gaat worden, staat vast met het vierde seizoen van Lotte gaat diep! MNM-dj en seksuologe Lotte Vanwezemael praat daarin opnieuw met bekende Vlamingen over liefde, relaties en seks. Vanaf 26 juni een hele zomer lang op VRT MAX.

In juli en augustus neemt Manu Van Acker samen met Charlotte Sieben de MNM Ochtendshow voor zijn rekening. Tegelijkertijd bestormen Sander Gillis en Laura Govaerts allerhande podia met hun Gillis & Govaerts Liveband, in de slipstream van het succes van hun TikTok- covers. Je kan hen heel de zomer live aan het werk zien op allerlei events in Vlaanderen. MNM-dj’s Cato Peeters, Esther Nwanu en Jaël Ost gaan als de MNM Summer Squad naar de luisteraars toe en brengen ter plaatse verslag uit. Van de leukste festivals tot de gezelligste zomerbars.

​En tijdens de dertiende editie van MNM Start To DJ kan straf talent in de voetsporen treden van onder andere 5napback, MagiK en Voltage. De winnaar mag draaien op Tomorrowland Winter en wordt één van de huis-dj’s op MNM.

Radio 1 brengt hulde aan Arno

Radio 1 brengt op 22 juni een hommage aan een van onze grootste Belgische muziekhelden met het huldeconcert voor Arno dat op 17 en 18 juni in de AB plaatsvond. En vanaf begin juli wordt literaire held Tom Lanoye naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag geëerd met de Radio 1-podcast Viva Lanoye.

Culture Club zomer is elke zaterdag te gast op een culturele locatie en elke weekdag om 12 uur komen opnieuw de meest diverse onderwerpen aan bod in #Weetikveel.

Een klassieke vakantiesoundtrack bij Klara

Vanaf maandag 26 juni krijg je op Klara twee maanden lang de ideale, klassieke vakantiesoundtrack tijdens De zomer van Klara. Met live-uitzendingen vanuit Knokke en Mu.ZEE in Oostende, vanop het Walden Festival in Brussel, Contius Bach Festival in Leuven, MA Festival in Brugge, Laus Polyphoniae in Antwerpen en tijdens het Preludium-concert voor de Nationale Feestdag.

Zomer in je oren op VRT MAX

Nieuwe afleveringen van je favoriete podcast? Of nieuwe luisterparels ontdekken?

Dat kan de hele zomer lang op VRT MAX. Je ontdekt er podcasts voor elk moment van de dag.

De VRT-voorleesclub aan zee

De VRT-voorleesclub kun je nu ook live meemaken. Bekende boekenliefhebbers trekken deze zomer naar de Radio2-site aan de Belgium Pier in Blankenberge om er een verhaal voor te lezen. ​ Kinderen kunnen er zes woensdagvoormiddagen terecht voor een interactief voorleesmoment. Onder anderen Siska Schoeters, Héritier Tipo, Meneer Zee en Niels Destadsbader duiken samen met hun jonge publiek in meeslepende verhalen.

Gelijkwaardige beleving

VRT maakt haar muziekzomer zo toegankelijk mogelijk voor iedereen, met bijzondere aandacht voor slechthorenden, slechtzienden en mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen personen met een beperking volwaardig meegenieten van Zomerhit, de Ketnet Zomertour en De VRT-voorleesclub. Ook op de Radio2-site aan de Belgium Pier in Blankenberge is er veel aandacht voor een toegankelijke en gelijkwaardige beleving.