Bezuinigingen bij de openbare omroep: MNM in de etalage?

FacebookTwitterLinkedIn

De nieuwe Vlaamse regering legt aan de VRT besparingen op. Bij de voorstelling van het regeerakkoord gaf de ploeg van Geert Bourgeois al enkele grote lijnen prijs. Zo vraagt men meer efficiëntie, meer de nadruk op informatieoverdracht en cultuur en het opdoeken van OP12.

 

Dit betekent dat tegen 2019, aan het einde van de legislatuur, de jaarlijkse overheidsdotatie aan de VRT – een goede 300 miljoen euro (op een totaal budget van 450 miljoen) – met 27 miljoen zou dalen. Vanaf 2015 zal er al 15 miljoen euro minder naar de Reyerslaan vloeien. De vier daaropvolgende jaren gaat er nog eens telkens 3 miljoen per jaar van de dotatie af. Dat maakt 105 miljoen besparingen op 1,5 miljard op 5 jaar.

 

Met het opdoeken van OP12 zal de VRT er niet geraken. Deze zender kost jaarlijks zo’n 4 miljoen euro. Daarom komt MNM weer in het vizier. Een eventuele verkoop lijkt geen taboe meer.

 

Een andere mogelijkheid om zware ingrijpen te vermijden, is gaan zoeken naar andere inkomsten. Maar daar stoot de VRT weer op de Vlaamse regering. In het regeerakkoord staat vermeld dat het huidige plafond voor reclame-inkomsten blijft gelden.

 

Of de kijkers en luisteraars van de nieuwe besparingen iets zullen merken, is voorlopig nog onduidelijk.

 

Bron: De Morgen