Besparingen VRT: 1.200 mensen nemen deel aan optocht personeel op Martelaarsplein

FacebookTwitterLinkedIn

Zowat 1.200 mensen hebben donderdag op het Martelaarsplein in Brussel deelgenomen aan de manifestatie van het VRT-personeel. Het was de apotheose van de Vuurwerk-week, waarbij de medewerkers van de openbare omroep, vakbonden, de culturele sector en middenveldorganisaties een week lang actie voerden tegen het beleid van de nieuwe Vlaamse regering van Jan Jambon (N-VA).

Het personeel van de VRT verzamelde rond 14u30 aan het omroepgebouw. Rond 15 uur ging het met zo’n 600 deelnemers in stoet naar het Martelaarsplein, waar het kabinet van Vlaams minister-president Jambon gevestigd is. De optocht, die van het Meiserplein via de Leuvensesteenweg, het Madouplein, Kruidtuin en de Pachecolaan leidde, verliep rustig, vreedzaam en ordelijk.

Op het Martelaarsplein werd de VRT-delegatie ontvangen door nog eens 600 mensen uit het middenveld en de culturele sector. Er waren vertegenwoordigers van tientallen organisaties, waaronder de drie vakbonden, Hart boven Hard, Sanoma, Geneeskunde voor het Volk, jeugdverenigingen, 11.11.11, Velt en CM.

Op het plein, pal voor het kabinet van Jambon, stonden twee podia opgesteld. Marcel Vanthilt heette iedereen welkom. “De VRT is meer dan ooit nodig. Het is niet zomaar een overheidsbedrijf, maar een mediabedrijf dat goed presteert, waar iedereen 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 werkt. De VRT is een huis voor iedereen, waar ook minderheden aan bod komen”, aldus Vanthilt.

Op één podium ontving Vanthilt een aantal sprekers die kwamen uitleggen waarom de VRT een belangrijke rol speelt. Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert bespraken het politieke aspect, terwijl acteurs en actrices nogmaals hun steun voor de openbare omroep kwamen verkondigen. Volgens Michael Pas is de VRT “het grootste cultuurhuis van Vlaanderen”. “De openbare omroep heeft de lat voor fictie heel hoog gelegd. Daarom investeren ook VTM en VIER constant in Vlaamse fictie. Dat mag niet verdwijnen en daarom zijn wij trots op de VRT”, aldus de acteur.

Op het andere podium stonden muziek- en entertainmentacts gepland, met optredens van onder meer Patrick Riguelle, Jan Hautekiet, Tom Helsen, Guy Swinnen en Gloria Monserez.

Met deze optocht wilde het VRT-personeel geen politiek signaal geven of een protestbeweging op de been brengen, maar een positieve boodschap verspreiden aan de Vlaamse regering dat de openbare omroep een uitgebreide maatschappelijk belangrijke rol speelt. “Als de huidige, geplande besparingen worden doorgevoerd, kunnen we die maatschappelijke rol niet meer of moeilijker invullen”, benadrukte Sebastiaan Cielen, woordvoerder van IedereenVRT, een organisatie van medewerkers van de openbare omroep die naar eigen zeggen losstaat van vakbonden en politiek.

Aan het einde van het evenement werd een delegatie van de VRT ontvangen door Vlaams mediaminister Benjamin Dalle. Hij benadrukte dat de Vlaamse regering veel belang hecht aan een kwaliteitsvolle en slagkrachtige openbare omroep. Maar de regering wil ook investeren in onder meer onderwijs en zorg en dus moet ook de VRT besparen. Dalle wil nadrukkelijk in dialoog gaan met de VRT om te zien hoe die besparingen doorgevoerd worden.

Bron: Belga.