Algemene vergadering Apache: meerderheid keurt herstelplan goed

FacebookTwitterLinkedIn

Op een bijzondere algemene vergadering van nieuwswebsite Apache heeft een grote meerderheid het herstelplan goedgekeurd. Apache gaat voor een inhoudelijke verbreding en lanceert binnenkort ook een nieuwe website. Dat zegt hoofdredacteur Karl van den Broeck zaterdagnamiddag.

Eind maart raakte bekend dat Apache een woelig 2019 achter de rug heeft. De omzet steeg met 15 procent tot 300.000 euro. Toch moest de nieuwswebsite maatregelen nemen om de financiële situatie gezond te houden en om het stopzetten van de projectsubsidies aan kleine alternatieve media in 2020 op te vangen.

Apache leeft uitsluitend van abonnementen en krijgt geen structurele subsidies. Op de bijzondere algemene vergadering zaterdag schaarde een grote meerderheid van de coöperanten zich achter het herstelplan en ze gaven ook groen licht voor het voortzetten van de activiteiten.

Dat herstelplan voorziet in een vermindering van de kosten. De nieuwswebsite moest onder meer de samenwerking stopzetten met drie medewerkers: twee journalisten en een niet-journalist. Ook de opleiding van jonge journalisten werd hierdoor geraakt.

Een tweede aspect van het herstelplan houdt onder meer een inhoudelijke verbreding in, de lancering van een nieuwe website en een marktingplan om nog meer abonnees te lokken. Door het herstelplan zal Apache wellicht in 2020 nog licht verlies maken maar in 2021 wellicht breakeven draaien.

De nieuwswebsite rondde begin 2020 de kaap van de 4.000 betalende abonnees en zit vandaag zelfs aan meer dan 4.600 abonnees. Dat is volgens Van den Broeck 30 procent meer dan begin 2019.

Bron: Belga.