Ranking UMA 2015 – Nothing New

FacebookTwitterLinkedIn

Op het eerste zicht vertoont de ranking van 2015 een identieke gelijkenis aan die van 2014: zowel de rangorde van de verschillende “merken” bij de mediabureaus als die van de “groepen” zijn hetzelfde gebleven, op één uitzondering na: Havas en ZenithOptimedia hebben onderling van plaats verwisseld, met een miniem verschil van minder dan 0,4%.

 

Zo is ook de groei van het totale zakencijfer van de merken in 2015 constant gebleven in vergelijking met 2014 ten aanzien van het jaar daarvoor: +2%. We merken daarbij op dat men er vijf jaar over gedaan heeft om opnieuw het niveau van de omzetten van 2010 te halen. Nochtans is tijdens dezelfde periode de index van private consumptie in ons land gestegen met 4,4%, met een gecumuleerde inflatie van 8,3%.

 

De drie mediabureaus die de rangschikking aanvoeren, versterken nog hun posities met omzetstijgingen: +7% voor Space dat marktleider blijft, +5% voor Initiative en +3% voor Carat dat het podium vervolledigt. PHD kende de grootste relatieve groei (+434%) en steekt zo Mediaplus voorbij, dat ook een stevige vooruitgang (+36%) boekt.

 

Niets nieuws te melden? 

 

Toch wel! Het is de allereerste keer dat het aantal medewerkers binnen de “gediversifieerde diensten” hoger ligt dan het aantal van de “traditionele diensten”: ze vertegenwoordigen 51,3% van het totale personeelsbestand van de mediabureaus. Het kan geen verrassing worden genoemd dat de digitale afdelingen de sterkste aangroei kennen (+20% op een jaar), zeker omdat deze activiteittak vandaag 30% omvat van de totale bemensing van de agentschappen. In de toekomst zal het trouwens steeds moeilijker worden deze specialisten specifiek te onderscheiden: in sommige bureaus is hun integratie van hun activiteit in de andere, meer traditionele departementen reeds volop bezig.

 

 

Het profiel van de mediabureaus blijft grondig evolueren: meer dan ooit bevestigen zij hun positie als erkende actoren in het hedendaagse medialandschap, zowel door hun capaciteit de verschillende soorten van media-aankoop te beheren en te optimaliseren voor alle online en offline kanalen, als door hun grondige kennis van de communicatie- en marketingtechnieken. De structuurwijziging van UMA die enkele weken geleden werd aangekondigd en de nieuwe prioriteiten die de vereniging vooropstelt, zijn dus zeker gerechtvaardigd.