Klacht van Europese uitgevers tegen de dominantie van Google inzake online adverteren

FacebookTwitterLinkedIn

Een groep Europese media, waaronder drie Belgische ondernemingen, heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen Google, dat ervan wordt beschuldigd de concurrentie in online advertenties te verhinderen.

In haar klacht wijst de European Publishers Council, onder voorzitterschap van Christian Van Thillo (CEO van DPG Media), met name op de zeer hoge commissies, minstens 30%, die de internetgigant aanrekent op transacties tussen uitgevers en adverteerders.

“Dit berokkent aanzienlijke schade, niet alleen aan Europese persuitgevers, maar ook aan alle adverteerders en uiteindelijk consumenten, door hogere prijzen en verlies aan keuze, transparantie en innovatie”, aldus Van Thillo. Hij verzoekt de Commissie maatregelen te nemen om de concurrentie in de sector te herstellen.

Volgens de uitgevers maakt Google gebruik van deze illegale praktijken sinds de overname van DoubleClick voor 3,1 miljard dollar in 2008. In België maken DPG Media, Mediahuis en Rossel deel uit van de European Publishers Council.