Seen from Space: Cutters en avoiders, wie zijn de non tv viewers?

FacebookTwitterLinkedIn

Het Amerikaanse instituut MRI doet al enkele jaren onderzoek naar de “cord cutters”, de Amerikaanse gezinnen die afzien van de kabel – die erg duur is in de States – en zich beperken tot streamingdiensten via het internet of de “cordless”, degenen die gewoon nooit een kabelabonnement hebben genomen. Deze categorieën groeien en zijn in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld.

Volgens de laatste MRI-studie zijn de beweegredenen van degenen die geen kabelabonnement nemen, hoofdzakelijk van economische aard, goed voor 39% van de ondervraagde personen.

Interesse in streaming vormt de andere belangrijke beweegreden. Anderzijds zijn de voordelen die aan streaming toegeschreven worden door de “no cable” respondenten van dezelfde orde. 43% heeft te maken met besparingen, maar er zijn ook andere overwegingen, zoals gemak, keuze en – in mindere mate – het vermijden van reclame.

Wat de besparingen betreft, hoef je er geen tekening bij te maken: de uitgaven voor TV en video van personen zonder kabel bedragen bijna de helft van die van personen met kabel. Nu de inflatie de pan uitswingt, zullen de meeste Amerikaanse kabelexploitanten niet op hun beide oren slapen. Bij ons vertegenwoordigt de bevolking die als “non tv users”, volgens de recentste gegevens van de CIM TGM-CDJ, precies 7,7% van de bevolking 15+ (zonder taalonderscheid). Deze personen worden gedefinieerd aan de hand van hun verklaarde gedrag: zij zijn gebruikers van Video on Demand of internet, maar verklaren dat zij nooit televisie kijken.

De aanpak is niet perfect, maar het is de best mogelijke benadering. Het zal niet verbazen dat deze personen vooral behoren tot de categorie van degenen die net aan hun volwassen leven begonnen zijn. Vaak gaat het om singles, jonge koppels en jonge stellen met kleine kinderen. De gemiddelde leeftijd van de “avoiders” is veel lager dan die van de bevolkingsgroepen waartoe deze segmenten behoren: min 6 jaar aan Nederlandstalige zijde en min 10 jaar in het zuidelijke landsgedeelte.

Anderzijds lijkt het afzien van televisie hier geen economische keuze te zijn: de sociaal-professionele samenstelling van de groep “avoiders” sluit – momenteel in ieder geval – vrij goed aan bij die van de referentiebevolking.

Redactie: MM.