Onderzoek 9Lives: 80% van de Vlaamse bevolking gamet minstens eens per maand

FacebookTwitterLinkedIn

Een recent marktonderzoek in opdracht van de Vlaamse gamingwebsite 9lives.be toont aan dat de Vlaamse gamer, met een klein verschil tussen mannen (54%) en vrouwen (46%), gemiddeld 25 à 44 jaar oud is, samenwoont en kinderen heeft. Ruim 80% van de Vlaamse bevolking gaf toe minstens één keer per maand een videogame te spelen. Net geen driekwart van de Vlamingen doet het wekelijks en meer dan de helft zelfs dagelijks.

Het onderzoek werd uitgevoerd door InSites Consulting bij 1.426 Vlaamse gamers en niet-gamers.

Opmerkelijk is de opmars van mobile gaming. Liefst 62% van de Vlamingen speelt wekelijks op tablet of smartphone. Maar wie zijn die gamers?

6 Gamertypes

Het marktonderzoek onderscheidde zes verschillende types.

  1. De Hardcore Gamer besteedt elke seconde van zijn vrije tijd aan gaming.
  2. De Ex-gamer vond je vroeger vaker aan zijn console of computer, maar heeft er omwille van andere prioriteiten (vb. huwelijk, kinderen enz.) nu minder tijd voor.
  3. De Gameplanner maakt op vaste momenten tijd vrij om te gamen.
  4. De ‘Killing Time’-gamer speelt snel een spelletje om de tijd te doden (vb. wachtend op de bus, in de wachtzaal bij dokter of tandarts enz.).
  5. De ‘Second Screen’-gamer gamet terwijl hij nog iets anders bekijkt op een ander platform.
  6. De ‘Vertrouwde Bubbel’-gamer gamet alleen bij of met familie en/of vrienden.

Medium en genre

De verschillende profielen hebben ook allemaal hun favoriete medium. Zo is onder de Vlamingen de smartphone met 70% het populairst, gevolgd door de laptop (46%) en de console (42%). De desktop (30%) en tablet (33%) zijn minder populair ten opzichte van de alternatieven.

Met de opmars van gamen op de smartphone hoeft het niet te verbazen dat mobiele games en denkspelletjes met respectievelijk 54% en 48% het populairst zijn. Shooters, sport- en racegames, veelal console-, pc- en laptopgenres, volgen elk met 26%.

Consoles

Vlaanderen is gek op de PlayStation 4. Niet minder dan 37% van de maandelijkse gamers gamet op Sony’s console. De andere consoles zijn beduidend minder populair. De Nintendo Switch houdt 14% van de Vlamingen die maandelijks gamen in de ban, 10% gaat voor de Xbox One. Gaat het over computerschermen? Dan kiest 30% van de maandelijkse gamers voor een desktop-pc terwijl 46% de laptop openklapt.

Opvallend: oudere consoles doen het ook nog steeds goed bij gamend Vlaanderen. 20% speelt nog op de Nintendo Wii/Wii U en 19% zet zijn PlayStation 3 nog regelmatig aan.

Eén vooroordeel rond gamers blijft wel enigszins overeind volgens het onderzoek. Een videogame beleven doet de Vlaming toch nog altijd het liefst alleen. Meer dan de helft (62%) verkiest single player-games boven multiplayer.