Jongeren vinden YouTube het coolste sociale platform, Snapchat heeft het jongste profiel

FacebookTwitterLinkedIn

GWI Social is het trimestrieel rapport van GlobalWebIndex dat een inzicht geeft in de laatste trends in social networking. Hieronder vindt u de resultaten voor het eerste kwartaal van 2015. Het onderzoek wordt wereldwijd in 33 landen* uitgevoerd bij internet gebruikers tussen 16-64 jaar.

 

YouTube is het meest bezochte netwerk. 81% van de respondenten heeft de video-sharing site de afgelopen maand bezocht. Voor Facebook is dit 73% en Twitter 35%.

 

Er werd ook onderzocht welk social media platform het coolste is. Dit gedeelte van het onderzoek werd gedaan bij bijna 16.000 internetgebruikers tussen 16 en 64 jaar uit de VS en VK. Facebook blijft de coolste over alle leeftijden. 37% van de respondenten kiezen voor dit netwerk. YouTube (22%) en Pinterest (7%) vervolledigen de top 3.
Als er naar de jongeren wordt gegaan met een leeftijd tussen 16 en 19, blijkt dat de cijfers dramatisch dalen voor Facebook. Slechts 14% van de respondenten vinden dit netwerk “cool”. YouTube (22%) wordt hier het populairste social media platform. Instagram (16%) staat op de 2de plaats. Tumbler (13%) en Snapchat (12%) sluiten de top 5.
Er kan hierbij geconcludeerd worden dat jongeren hun weg vinden naar andere sociale media sites aangezien de waardering bij deze leeftijdsgroep voor een stuk lager ligt.

 

Line is volgens de studie de snelst groeiende messaging/networking app van het afgelopen jaar (2014). Het aantal actieve gebruikers van de Japanse app steeg met 57%. Facebook Messenger (55%) heeft ook een sterke toename gehad omwille van het overgaan van de belangrijke Facebook-app. Andere stijgers zijn Snapchat (45%), Instagram (43%), Pinterest (40%), WhatsApp (37%) en WeChat (37%).

 

Volgens het rapport moet Snapchat in de gaten worden gehouden aangezien de gemiddelde tiener de app 3,5x vaker gebruikt dan de gemiddelde internetgebruiker. Meer dan 40% van deze demografische groep is zelfs aan het snapchatten in landen zoals België, VK, Canada, Zweden,… Het is bij Amerikaanse tieners zelfs populairder dan Facebook Messenger en WhatsApp.

 

Na een analyse van de leeftijdsprofielen van een aantal social netwerken en messaging services blijkt dat Snapchat het jongste publiek heeft bij de messaging services. 84% van de gebruikers is jonger dan 34 jaar. De cijfers van WhatsApp en Facebook Messenger zijn respectievelijk 63% en  64%.
Voor sociale netwerken heeft Tumblr de jongste actieve user base. 70% van de gebruikers heeft een leeftijd tussen 16 en 34 jaar.

 

*China, Indonesië, Thailand, India, Filippijnen, Maleisië, Vietnam, Singapore, Taiwan, Hong Kong, Zuid-Korea, Japan, VAE, Saudi-Arabië, Australië, Zuid-Afrika, Turkije, Rusland, Polen, Ierland, Spanje, VK, Italië, Zweden, België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Mexico, Brazilië, Argentinië, VS, Canada