De helft van online video bekeken op mobile devices in 2016

FacebookTwitterLinkedIn
ooyala

De Amerikaanse online video exploitant Ooyala publiceert per kwartaal een onderzoek over het online video gebruik. In haar Global Video Index voor 2013 Q4 blijkt dat tussen 2011 Q4 en 2013 Q4 het kijken op mobiele apparaten of tablets met 719% is gegroeid. Alleen al in 2012 is het gestegen met 160%. De verwachtingen zijn dat in 2016 de helft van de online video op mobile devices wordt bekeken.

 

De gegevens Ooyala`s Global Video worden verkregen door de viewing data van ongeveer 200 miljoen unieke viewers in 130 landen maandelijks te analyseren.

 

Voor 2013 Q4 alleen bleek dat de tijd die consumenten besteedden aan video op mobiele apparaten of tablets een kwart van alle online kijkcijfers bedroeg. Meer dan de helft van de kijktijd op mobiel in 2013 Q4 ging naar video van meer dan 30 minuten, tegenover 35 procent van de tabletgebruikers. Daarnaast steeg mobiel delen van video met 21 procent van 2013 Q3 naar 2013 Q4.

 

Intussen onderzocht ABI Research dat mobiel kijken zal stijgen tot 65% tegen 2019 waarbij consumenten maandelijks 21u naar online video`s zullen kijken i.p.v. 12,7u vandaag.

 

De data van Ooyala duiden zelfs aan dat het aannemen van mobile online video sneller gebeurd dan dat de sector had voorspeld. Dit wordt natuurlijk aangedreven door de Olympische Winterspelen en de komende Wereldbeker voetbal in Brazilië.

 

Uit de Q4-index van Ooyala bleek ook dat sportzenders het meest vooruitstrevend zijn om geavanceerde technologie aan te bieden voor hun publiek en dat sportfans de gretigste consumenten zijn van video op elk schermtype. Mobiele kijkers spendeerden gemiddeld drie keer meer tijd aan live sportuitzendingen in één sessie dan bij video-on-demand (VOD), en tabletkijkers keken meer dan dubbel zo lang naar live sport in één sessie dan naar alle andere live video samen.

 

Jay Fulcher (Ooyala): “Sportaanbieders zijn de toonaangevende vernieuwers op gebied van digitale distributie, vooral met betrekking tot live en mobiel kijken. Onze gegevens blijven belangrijke verschuivingen weergeven in de wijze waarop mensen tv en video kijken. Dit duidt op een wereldwijde kans voor omroepen – vooral als het om sport gaat – om publiek aan te trekken en uit te breiden en zo hun uitzendrechten maximaal te exploiteren.”