Acerta Talent-O-Meter onderzoeksresultaten: Belgische bedrijven profiteren nog niet optimaal van sociale media

FacebookTwitterLinkedIn

Uit een studie van Acerta ter gelegenheid van de dag van de sociale media op 30 juni, blijkt dat Belgische bedrijven het medium social media nog niet optimaal gebruiken. Amper één op drie bedrijven in België is aanwezig op sociale media. Een andere opvallend resultaat is dat slechts één op de drie bedrijven een gedragscode voor social media hanteert. De grootte van het bedrijf en de sector waarin het actief is, zijn bij dit onderzoek een belangrijke factor.

 

Zo zijn weinig verrassend bedrijven in de reclame-, media- en communicatiewereld sterk vertegenwoordigd op de sociale media. 74% daarvan is actief op een sociaal netwerk. Ook de socio-culturele sector en HR-bedrijven scoren goed met respectievelijk 71 en 70 procent. Beste leerling van de klas zijn echter de internationale overheden en instellingen met 80% aanwezigheid.

 

Hoe goed de internationale instellingen het doen, zo slecht scoort de federale overheid. Slechts 24% van de federale overheidsdiensten houden zich met social media bezig. Andere industrieën die slecht scoren zijn de farmaceutische sector, gezondheidszorg en de land- en tuinbouwsector (23, 20 en 20%).

 

De grootte van het bedrijf is ook doorslaggevend in de cijfers. Bedrijven met meer dan 1000 werknemers, zijn voor 41% op sociale media vertegenwoordigd. Bedrijven met minder dan 1000 werknemers halen nog maar 36%. Duiken we onder de 10 werknemers, komen we nog maar aan 27 procent.

 

Het populairste sociale medium blijft Facebook. Van de bedrijven die op social media zitten, gebruikt 82.3 procent het. Dat is bijna het dubbele van LinkedIn (43%) en Twitter (41%), al zijn die laatste twee wel aan een inhaalbeweging bezig.

 

Binnen België zijn er ook opvallende tegenstellingen tussen het socialmediagebruik in Vlaanderen (44%) en Wallonië (slechts 23%). Brussel ligt daar ergens tussenin met 32%.

 

De resultaten van het Acerta-onderzoek zijn te vinden in het PDF-bestand.