Bericht van WE MEDIA aan de uitgevers

FacebookTwitterLinkedIn

De federatie WE MEDIA informeert de uitgevers over twee belangrijke thema’s in de relaties van uitgevers tegenover de GAFA’s.

Uitgeversrecht

De Belgische wetgeving is aangepast om uitgevers toe te laten een vergoeding te ontvangen van de grote platformen voor het hergebruik van content. Verschillende leden zijn intussen individueel benaderd door onder meer Google om een contract met hen te sluiten. WE MEDIA herinnert eraan dat Google tracht om onder hun “News Showcase” een contract af te sluiten dat ook de auteursrechten mee zou bevatten waarbij u tegelijk tal van rechten afstaat.

WE MEDIA, maar ook de uitgevers zelf, hebben steeds het standpunt ingenomen om een gemeenschappelijk contract af te sluiten voor de hele Belgische markt van uitgevers. Momenteel bestudeert een werkgroep van juristen van enkele uitgevers samen met de federaties Vlaamse NieuwsMedia, WE MEDIA en het persagentschap Belga de contractmogelijkheden.

Google Ad Tech inbreuken en vergoeding

Google is reeds veroordeeld voor misbruik van haar machtspositie en haar rol in de online advertentiemarkt. Intussen zijn er verschillende procedures gestart en bestaan er mogelijkheden om daarvoor een gemeenschappelijke schadeclaim in te dienen.

De Europese federatie EMMA heeft daarom het initiatief genomen om daarover seminaries te organiseren. De eerstvolgende webinar is op maandag 26 september. Uitgevers kunnen daaraan deelnemen via deze link.