Vlaams Journalistiek Fonds verdeelt 500.000 euro subsidie aan innovatieve projecten

FacebookTwitterLinkedIn

Elf vernieuwende projecten inzake journalistiek krijgen van het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF) een financiële injectie om hun droom waar te maken.

Een autonome jury verdeelde de pot van 500.000 euro over deze elf projecten en had daarbij vooral aandacht voor innovatie en journalistieke meerwaarde: sommige projecten willen ‘desinformatie’ tegengaan, andere spelen in op nieuwe vormen van storytelling of richten zich op onderzoeksjournalistiek over klimaatverandering.

De jury voor deze subsidieronde bestond uit Leen d’Haenens (professor Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven), Dries Rombouts (docent aan de Arteveldehogeschool), Anouk van Kampen (België-correspondent voor NRC) en Marc Buelens (emeritus professor Vlerick Business School).

Het VJF is operationeel ingebed bij Journalismfund.eu vzw, de organisatie die onder andere het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek overkoepelt. Daarnaast wordt het VJF aangestuurd door de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) en de Vlaamse overheid.

De elf projecten

Het grootste deel van de subsidiepot gaat naar Sonderland, een collectief van jonge journalisten, wetenschappers, video- en radiomakers, illustratoren en fotografen die op een nieuwe manier non-fictie willen brengen. Zij krijgen 111.018 euro voor het productiehuis voor journalistiek dat ze volgend jaar willen oprichten. Ze werken jaarlijks rond één bepaald thema. Volgend jaar zal dat ‘wonen’ zijn.

Textgain, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, krijgt 82.962 euro voor Kloptditwel.be. Dat is een online platform dat met artificiële intelligentie desinformatie en polarisering opspoort om die door deskundige factcheckers te laten duiden en bestrijden.

De Werktitel krijgt 67.452 euro voor ‘Apache Lokaal’, een samenwerking tussen burgers, regionale correspondenten en nieuwswebsite Apache.be, met onder andere een pitch door burgers/tipgevers, begeleiding van regiojournalisten bij hun onderzoek en lokale toonmomenten.

Ethercentrum vzw krijgt 50.072 euro voor ‘Chase Social Stories’, het project van een urban community van jonge digitale storytellers die verhalen creëren voor een jonge diverse groep van stadsjongeren in Vlaanderen en Brussel. In dit project geven ze onderzoeksbeurzen aan talentvolle verhalenvertellers en coachen ze hen bij het maken van verhalen die maatschappelijke verandering aan het licht brengen in Gent, Hasselt, Antwerpen en Brussel.

Jan De Deken krijgt 43.925 euro voor ‘The Polar Project’, een crossmediaal onderzoeksjournalistiek medium over de klimaatverandering.

Jan Jagers krijgt 39.869 euro voor ‘FactRank Pro’ om software te ontwikkelen die automatisch uit teksten beweringen destilleert die het factchecken waard zijn. Daarmee willen de initiatiefnemers journalisten een tool bezorgen die hen veel werk uit handen neemt en hen in staat stelt de kwaliteit, efficiëntie en impact van hun publicaties te verhogen. Het project loopt in samenwerking met de universiteiten van Antwerpen, Leiden en Leuven.

Eva Moeraert krijgt 35.823 euro voor ‘Podlab’, een opleidings- en coachingstraject voor podcastmakers.

Vocvo vzw krijgt 32.400 euro voor ‘Wablieft gaat digitaal’, een online nieuwsmagazine voor laaggeletterde volwassenen.

Getbasic vzw krijgt 20.109 euro voor ‘Journalistiek via de nieuwste webformats’, een samenwerking tussen DeWereldMorgen en Brussels cultuurhuis Le Space. Zij gaan via de nieuwste webformats nieuws brengen tot bij 16- tot 24-jarige videoconsumenten door een team van beginnende acteurs en woordkunstenaars.

RTVB vzw krijgt 9.470 euro voor ‘Op de rooster’, een journalistieke wedstrijd van RINGtv voor jongeren in het kader van de regionale verkiezingen van 2019.

Robbe Vandegehuchte krijgt 6.900 euro voor ‘Heavn: het expat arsenaal Vlaanderen & Nederland’, een platform dat het potentieel van Vlaamse expats benut voor buitenlandjournalistiek in innovatieve formats.

Bron: Belga.