Nieuw radiodecreet unaniem goedgekeurd in commissie

FacebookTwitterLinkedIn

De commissie Media van het Vlaams Parlement heeft donderdag unaniem de geplande hervorming van het Vlaamse radiolandschap goedgekeurd. De plannen moeten ervoor zorgen dat de landelijke radio’s de stap zetten van analoog (FM) naar digitaal (DAB+) en dat de lokale radio’s versterkt worden. Verder komen er drie of vier commerciële netwerkradio’s. Eén daarvan wordt een Vlaamse zender, met specifiek aandacht voor Vlaamse en Nederlandstalige muziek.

Met zijn plannen wil mediaminister Sven Gatz (Open Vld) het radiolandschap voorbereiden op een digitale omschakeling via DAB+. Om ook de landelijke commerciële radio’s (Qmusic, Joe en Nostalgie) naar DAB+ te begeleiden worden de lopende vergunningen verlengd met vier jaar, tot eind 2021. Ten laatste 1 september 2018 moeten deze zenders ook op DAB+ uitzenden.

Wanneer de analoge ‘switch off’ zal gebeuren, hangt af van de snelheid waarmee DAB+ terrein wint. Een totale omschakeling is pas mogelijk twee jaar nadat 50 procent van de luisteraars is overgeschakeld op DAB+. Volgens onderzoek (Econopolis) zal dit ten vroegste kunnen in 2022.

De lokale radio’s blijven op de FM-band, maar hun frequenties zullen in pakketjes gebundeld worden. Dat moet een bredere dekking en een groter bereik opleveren. Hun vergunning behoudt de normale duur van negen jaar. Er komt een nieuwe frequentieronde in 2017. Minister Gatz hoopt daar snel mee te kunnen starten.

Verder moet er een einde komen aan het fenomeen van de ketenradio’s. Dat zijn radio’s die gegroeid zijn door het opkopen van lokale frequenties. Bedoeling is dat er een alternatief komt via zogenaamde commerciële netwerkradio’s. Het zou dan gaan om een viertal van dergelijke netwerkradio’s, elk met een eigen profiel.

Eén van die netwerkradio’s krijgt alvast een Vlaams profiel. Er is al langer vraag naar een zender die focust op het Nederlandstalige lied.

De commerciële netwerkradio’s krijgen in een eerste fase een semi-landelijke dekking op de FM-band, waar ze door meer dan de helft van de luisteraars in Vlaanderen kunnen ontvangen worden, maar schakelen nadien ook over naar DAB+ en krijgen zo ook een landelijke dekking.

Nu het decreet gestemd is in de commissie gaat het naar de plenaire. Bedoeling is dat het decreet daar nog voor het kerstreces gestemd wordt.