VRT-topman Paul Lembrechts reikt regionale tv-omroepen de hand

FacebookTwitterLinkedIn
Paul Lembrechts

De VRT is zeker bereid om de noodlijdende regionale omroepen te helpen. Dat zei Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder van de openbare omroep, tijdens de Trends Lunch in Groot-Bijgaarden. Lembrechts vindt wel dat er te veel regionale zenders zijn in Vlaanderen.

Eind oktober raakte de inhoud van een audit in opdracht van de Vlaamse regering over de toekomst van de regionale tv-zenders bekend. Daaruit bleek dat de regionale omroepen in Vlaanderen gevangen zitten in een neerwaartse spiraal. Vlaams Minister van Media Sven Gatz krijgt in het rapport de raad de bestaande steunregeling voor de regionale omroepen (die eind 2016 afloopt) niet te behouden.

Paul Lembrechts: “De tendens bij de regionale omroepen is dat zij een veelal ouder kijkerspubliek bereiken. Er is ook sprake van een divers landschap. Sommige omroepen hebben het financieel erg lastig, andere draaien goed en zijn gezond”.

De VRT-topman is er wel van overtuigd dat er te veel Vlaamse regionale omroepen zijn. “Vlaanderen is niet groot en tien regionale omroepen is dan ook geen gezonde situatie. Ze moeten neigen naar meer samenwerking. De VRT is geen vragende partij om alles over te nemen. We willen wel zeker bekijken hoe we kunnen helpen, onder meer over regionale nieuwsgaring. Ik ben er van overtuigd dat de regionale omroepen zeker meer de kaart van het digitale moeten trekken.”

Bron: Belga.