
De CIM-referentiestudie voor radio heeft net de resultaten van zijn laatste enquêtegolf voor 2024 opgeleverd (van september tot december). Dit is een mooie gelegenheid om de balans op te maken van de audioconsumptie gezien over een heel jaar, zoals gerapporteerd in de Radio Audience Measurement (RAM).
Een tiental audiobronnen komt aan bod, op basis van de zeer algemene vraag: “Heeft u de afgelopen maanden geluisterd naar…?”, met als mogelijke antwoorden een lijst bestaande uit FM, DAB+, internet (inclusief via aggregatoren zoals Radioplayer.be) of televisieprogramma’s die live beluisterd worden, maar ook time-shifted listening. Aangezien het gaat om Total Audio, behoren ook verschillende muziekopties tot de mogelijkheden: offline, audiostreaming (zoals Spotify) of videoplatformen (zoals YouTube). Plus originele podcasts, impliciet in tegenstelling tot podcasts via replay (die vallen onder time-shifted radio).
Deze laatste vragen kwamen niet aan bod in de laatste twee golven van de radiostudie van 2023; de data met betrekking tot deze twee luistermodi – podcasts en time-shifted radio – worden daarom in 2023 afgesloten (met betrekking tot de periode januari-april 2023, om precies te zijn). Die informatie halen we nu uit de CIM Audio Time-studie (die maar één keer per jaar wordt uitgevoerd).

Bij radio domineert live luisteren nog steeds grotendeels de consumptie. Dat doet het met een reeks verschillende platforms, waarbij de analoge FM-technologie nog steeds de hoofdmoot voor zijn rekening neemt.
De dragers veranderen echter: analoge FM neemt elk jaar in penetratie af, van 77% in 2020 tot minder dan 54% in Vlaanderen in 2024, van 74% naar 60% bij de Franstaligen. Aan de andere kant groeit DAB+ gestaag, wat logisch is. Ter herinnering, de radio’s in alle nieuwe auto’s die vanaf 2021 verkocht worden moeten geschikt zijn voor DAB+, wat de digitale consumptie uiteraard versnelt (hoewel radio nog steeds het meest thuis beluisterd wordt).
De snelheid waarmee de nieuwe uitzendtechnologie zich ontwikkelt verschilt in beide gewesten, maar DAB+ groeit aan beide kanten van de taalgrens. Radio luisteren via apps of of websites blijft bescheidener, maar lijkt gestaag te groeien in Vlaanderen.
Er is ook een regelmatige toename van muziekstreaming. Met een zeer vergelijkbare penetratie afhankelijk van de taal van de respondenten, lijkt dat vandaag de meest serieuze uitdager van live radio te zijn. Die is en blijft met zijn twee uur en drie kwartier luistertijd per dag nog steeds een veilige keuze in de wereld van het geluid. Audio blijft ook opmerkelijk verbonden met live uitzendingen. AudioTime toont dat audiopodcasts en uitgesteld luisteren naar de radio nog steeds in de minderheid zijn. Een heel ander scenario dan bij televisie, waar on demand en uitgesteld kijken de afgelopen jaren in de lift zitten.
Redactie: MM.