Libelle voerde een enquête uit naar aanleiding van het kinderboek ‘Er was eens een dapper meisje’ waarmee Libelle-hoofdredactrice Karen Hellemans debuteert als auteur.
Een enquête van Libelle bij meer dan 2.000 volwassenen en hun (klein)kinderen bevestigt dat kinderen nog altijd stereotiep over hun toekomst dromen. Er werd aan kinderen gevraagd om aan te geven welke beroepen voor zowel jongens of meisjes geschikt zijn (los van wat ze zelf wilden worden).
Uit de antwoorden blijkt dat kinderen meer genderneutraal denken naarmate ze ouder worden. Maar vooral jongens vinden bepaalde beroepen toch nog altijd meer voor jongens dan voor meisjes. Meer dan een derde van de kinderen haalt inspiratie voor wat ze willen worden uit zijn of haar nabije omgeving – bij mama, papa, familie of vrienden.
Libelle voerde de enquête uit naar aanleiding van het boekdebuut van hoofdredactrice Karen Hellemans. Haar kinderboek ‘Er was eens een dapper meisje’ bevat 50 sprookjesverhalen met evenveel Belgische vrouwen in de hoofdrol. Karen Hellemans baseerde haar 50 sprookjesverhalen op het levensverhaal van evenveel Belgische rolmodellen, zoals tv-presentatrice Paula Semer, nieuwsanker Fatma Taspinar, journaliste Greet Dekeyser, radiopresentatrice Siska Schoeters en Europol-hoofd Catherine De Bolle.
Karen Hellemans: “Kinderen worden meer geïnspireerd door mensen van hier, dicht bij hen, in plaats van door Michelle Obama uit het verre Amerika of Coco Chanel uit Frankrijk. Waarom niet het straffe verhaal vertellen van onze Jill Peeters die strijdt voor het klimaat of voetbalster Imke Courtois? Zulke vrouwen zijn super als rolmodel voor kleine meisjes.”
Met het boek wil Karen Hellemans kinderen aansporen om groter en minder genderstereotiep over hun toekomst te dromen. Stephanie Dehennin tekende voor de illustraties.