Seen from Space: Regionale duopolies bij providers

FacebookTwitterLinkedIn

De overname van VOO door Orange is goedgekeurd door de Europese autoriteiten. Er zal dus een consolidatie volgen waardoor het aantal grote providers op Belgische bodem zal worden teruggebracht tot drie.

Welke krachten zullen er spelen? De CIM Establishment Survey geeft ons een goed beeld bij benadering. Het gaat om een inschatting om twee redenen: ten eerste is de enquête gebaseerd op verklaringen en ten tweede hebben de gestelde vragen betrekking op het aanbieden van televisietoegang.

Je kunt perfect televisieklant zijn van de ene operator en telefoon- of internetklant van een andere. Deze situatie is normaal gezien vrij zeldzaam als we het BIPT, onze telecomregulator, mogen geloven. Volgens deze instantie gaf bijna 80% van de respondenten op zijn eigen enquête aan geabonneerd te zijn op een meervoudig pakket dat televisie en, afhankelijk van het geval, internet, vaste of mobiele telefonie omvatte, waarbij ’triple play’ internet + vaste telefonie + televisie de meest voorkomende optie was.

Het zou natuurlijk nauwkeuriger zijn om de werkelijke particuliere contracten te tellen, maar de gegevens van het BIPT op dit gebied zijn niet erg nauwkeurig en ook niet erg actueel (de gepubliceerde cijfers gaan maar tot 2021). Op basis van de CIM-gegevens kunnen we echter echt spreken van bolwerken als we de gegevens per regio bekijken.

Terwijl Proximus de nationale leider is op vlak van penetratie, is de historische operator alleen de leider in het zuiden van het land. In Vlaanderen is het gewicht van Telenet bijna dubbel zo groot als dat van Proximus. Na de overname van VOO is Orange momenteel een vrij bescheiden speler op het gebied van televisie, maar zijn penetratie per regio is gelijkwaardig (±8% aan elke kant van het land).

Met de overname van VOO wordt Orange een serieuze challenger van Proximus, maar in dit stadium alleen in het zuiden van België. Vandaar de versterking van de regionale duopolies die in de titel worden genoemd. Deze visie houdt weliswaar geen rekening met de positie van Orange in telefonie, vooral mobiele telefonie, waardoor het waarschijnlijk een vrij belangrijke speler wordt.

https://www.space.be/img/upload/ead08465a8c8405579dbdb63298d28f3.jpeg

Redactie: MM.