Ine Van Wymersch is beste woordvoerder en An Luyten beste interviewgever van het jaar

FacebookTwitterLinkedIn

Ine Van Wymersch het Brusselse parket is dinsdagavond verkozen tot Nederlandstalig woordvoerder van het jaar. Met die prijs bekronen communicatievereniging Kortom en de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) de woordvoerder die een voorbeeld is voor zijn of haar vakgenoten.

 

An Luyten van Rode Kruis Vlaanderen sleepte de prijs van beste interviewgever in de wacht. Er was een eervolle vermelding voor alle woordvoerders die zich na de aanslagen van 22 maart in vaak moeilijke omstandigheden hebben ingezet om te blijven communiceren.

 

Ine Van Wymersch is volgens juryvoorzitter Tom Van de Vreken (woordvoerder De Lijn) “een atypische laureaat”. In tegenstelling tot de vorige winnaars is ze geen voltijds woordvoerder, maar openbaar aanklager. “Het woordvoerderschap neemt ze er met plezier bij, in een van de moeilijkste domeinen om te communiceren: de gerechtelijke wereld”, zegt hij.

 

“Het geheim van het onderzoek en het vermoeden van onschuld, twee zaken die bij wet geregeld zijn, laten soms nauwelijks communicatie toe. Toch is Ine Van Wymersch erin geslaagd om op een paar jaar tijd uit te groeien tot het gezicht van het Brusselse parket”, zegt Van de Vreken. “Het is zeker mee haar verdienste dat het standaardantwoord in de magistratuur niet langer ‘geen commentaar’ is.”

 

Daarnaast werd de prijs voor beste interviewgever uitgereikt, die werd weggekaapt door An Luyten, woordvoerster van Rode Kruis Vlaanderen. Volgens de jury praat ze aangenaam en expressief, en gaat ze moeilijke vragen niet uit de weg. Voor ze aan de slag ging bij het Rode Kruis, was An Luyten veertien jaar actief als journaliste bij de VRT.

 

In totaal werden dit jaar 94 woordvoerders genomineerd door beroepsjournalisten en communicatiemensen, uit wie een vakjury de winnaars koos. Tijdens de vorige edities van de Nacht van de Woordvoerder sleepten Fons Bastiaenssens van de Antwerpse politie en Frédéric Petit van Infrabel de prijs van beste woordvoerder in de wacht.