De grote Vlaamse uitgevers DPG Media, Mediahuis en Roularta hebben een akkoord bereikt met Google over een licentie voor hun nieuwsartikels. Dat blijkt uit een persbericht van de Amerikaanse internetgigant.
Google kwam de laatste jaren onder druk van de autoriteiten om te betalen voor de nieuwsartikels die het via zijn platform verspreidt. Het bedrijf begon daarom deals te maken met uitgevers voor zijn nieuwsplatform “News Showcase“. Daarbij betaalt Google de mediabedrijven om kwaliteitsjournalistiek te “cureren“.
Vorig jaar had Google al een akkoord gesloten met Franstalige media in België, nu zijn de Vlaamse dus gevolgd. De deal dekt nieuws van de belangrijkste Vlaamse titels: Nieuwsblad, De Standaard, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws, De Morgen, Krant van West-Vlaanderen, Knack en De Tijd.
In een reactie zegt DPG Media dat het met het distributieakkoord nieuwe doelgroepen wil aanboren en zijn bereik wil verhogen. “Via de overeenkomst bepaalt DPG Media zelf welke linken naar artikels Google-gebruikers te zien krijgen en worden lezers via Google doorgestuurd naar de websites van de respectievelijke DPG Media-nieuwstitels.”
Google maakt het uitgevers mogelijk om via het Showcase-platform artikels gratis aan te bieden die normaal betalend zijn. Lezers die via Google op een artikel klikken, zullen dat gratis kunnen lezen, ook als het oorspronkelijk achter de betaalmuur zat. Het aantal artikels dat via Google gratis kan worden gelezen, is wel begrensd. Eens die grens is bereikt, krijgen lezers een voorstel om een abonnement te nemen.
Over de inkomsten uit het akkoord willen de mediagroepen geen commentaar kwijt. De vergoedingen van Google “maken deel uit van de contractuele onderhandelingen“, luidt het bij Mediahuis.
De overeenkomst volgt op wat de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) onlangs “een staaltje powerplay” noemde. Google lanceerde eerder deze maand in acht landen, waaronder België, “een test” waarbij het bij sommige gebruikers tijdelijk de links naar nieuwsartikels weghaalde. De uitgeversfederatie News Media Europe noemde het experiment onaanvaardbaar.
Bron: BELGA.