Franstalige uitgevers willen niet langer “oneerlijke directe concurrentie” van RTBF

FacebookTwitterLinkedIn

De uitgevers van de Franstalige pers hebben dinsdag opgeroepen tot een drastischere beperking van de vrije verspreiding van geschreven informatie op de nieuwssite van de RTBF, een activiteit die zij omschrijven als “oneerlijke directe concurrentie” op een moment dat zij zelf bezig zijn met een moeilijke overgang van gedrukte naar digitale media.

Hoe kunnen wij onze digitale abonnementen verkopen als de RTBF dezelfde informatie gratis ter beschikking stelt op haar website?”, zei François le Hodey, voorzitter van LaPresse.be en hoofd van IPM Group, dinsdag tijdens een hoorzitting voor het parlement van de Franse Gemeenschap, dat zich buigt over het toekomstige beheerscontract van de RTBF (2023-2027).

De uitgevers stellen voor om voor de RTBF dezelfde beperkingen toe te passen als diegene die de Zwitserse openbare omroep oplegt voor zijn website. Haar online aanbod moet derhalve hoofdzakelijk bestaan uit radio- en audiovisuele inhoud. De gepubliceerde schriftelijke teksten moeten ook verband houden met haar programma’s. Indien er geen link met een programma is, mogen de gepubliceerde teksten niet langer zijn dan 1.000 tekens.

Woensdag zullen de parlementsleden hun hoorzittingen voortzetten om het volgende beheerscontract voor de RTBF op te stellen.

Meer info in ons Franstalig artikel.

Bron: Belga.