De Tijd bekroond tot European Newspaper of the Year

FacebookTwitterLinkedIn

De Tijd is een jaar lang European Newspaper of the Year. De krant kaapte zopas de hoofdprijs weg voor de redesign en herconceptualisering van de weekkrant, als complementair medium bij de nieuwsapp en website.

Vorm en inhoud passen perfect samen

Aan de competitie namen 161 kranten uit 24 landen deel. Volgens een 18-koppige vakjury van journalisten, wetenschappers en art directors steekt De Tijd er bovenuit met het nieuwe concept en design van de weekkrant die ze in het voorjaar van 2021 lanceerden. “Vorm en inhoud passen perfect samen”, stelt de jury. Ze verwijst naar de overzichtelijkheid van de vernieuwde voorpagina, waar nieuws en opvallende visuele accenten de belangrijkste redactionele keuzes in de verf zetten.

Ook de vormgeving voor ‘De Verdieping’, de dagelijkse dubbele pagina waar een onderwerp uit de actualiteit uitgebeend wordt, kan op lof rekenen. “De inhoud wordt versterkt door uitstekende infografie, illustraties en cijfermateriaal.”

“De Tijd heeft een duidelijk onderscheidende vorm”, aldus de jury, die nog verwijst naar de fotorubrieken in de krant. “Een zakenkrant ziet er wel eens saai uit, maar dat is bij De Tijd duidelijk niet het geval.”

Een premium luxeproduct, maar vooral inzichtelijke zakenjournalistiek

De papieren krant in de week werd deze lente geconceptualiseerd als “premium luxeproduct”, dat naast de nieuwsapp een eigen functie heeft. Met een doorgedreven selectie van het nieuws en met ruimte voor journalistiek van de lange adem. Onder leiding van art director Jan Nelis kwam er een redesign. Dat design brengt de keuze voor nieuwsgedreven en inzichtelijke zakenjournalistiek nog beter tot uiting. Een vernieuwingsoperatie die in tandem voor print en online werd doorgevoerd. Het is een opsteker dat dat harde werk nu ook door een internationale jury wordt gewaardeerd. De Tijd won de award al eens in 2012, toen samen met de Nederlandse krant Trouw. Dit keer is De Tijd de enige landelijke winnaar.