Content Marketing Casebook 2020 – voorstelling op 10 juni

FacebookTwitterLinkedIn

Op donderdag 10 juni presenteerde de Content Marketing Hub van de Belgian Association of Marketing (BAM) de vierde editie van zijn Content Marketing Casebook. Aan het casebook werkten niet minder dan 16 marketeers mee, een record.

De Content Marketing Hub staat onder het voorzitterschap van Koen Denolf (The Fat Lady) en Bart Lombaerts (SPYKE). Zij waren de gidsen tijdens de voorstelling waarin 3 cases extra in de verf gezet werden.

Bart Lombaerts: “Wij willen de markt inspireren en helpen. Het is namelijk niet evident om alle content marketing initiatieven te volgen omdat ze niet altijd naar een groot publiek gericht zijn. De cases spreken vaak een specifiek publiek aan of gebruiken specifieke kanalen om hun doelgroep te bereiken.”

Koen Denolf: “We zijn bijzonder blij dat we dit jaar 16 cases hebben in het casebook. Daarin hebben we een aantal trends kunnen detecteren. Het viel ons op dat bepaalde cases monomediaal inzetten op social media. Zo zet Technopolis als één van de enige merken in België TikTok in om de liefde voor de wetenschap aan te wakkeren. Ze hebben maar liefst meer dan 41.000 volgers. Dat moet je verdienen elke dag.”

Kom op tegen Kanker – Instaverliefd

Kom op tegen Kanker wou een campagne creëren om jongeren weg te houden van de sigaret. De moeilijkheid schuilde in het bereiken van de doelgroep vermits de boodschap subtiel, zelfs bijna onzichtbaar moest zijn. Om de jongeren zo goed mogelijk te bereiken werd gekozen om geen gebruik te maken van de traditionele media, maar wel van één van de populairste platformen bij jongeren: Instagram.

De fictieve jongerenserie Instaverliefd werd dagelijks uitgezonden en ging over vier influencers die op zoek gaan naar de liefde. In de serie uiten ze hun afkeer van roken, ‘een giftige en achterhaalde gewoonte’. De serie wist jongeren voor 100% te bereiken wat resulteerde in 27.030 volgers op het kanaal. De campagne had wel degelijk ook het gewenste effect: 48% van de ondervraagde tieners vindt dat Instaverliefd roken minder aantrekkelijk maakt. Dat cijfer loopt op tot 63% bij actieve kijkers.

Marina Van den Nouweland, Campagne Manager bij Kom op tegen Kanker: “Het was voor ons een les in loslaten. Even weggaan van de traditionele 30sec tv-spots en een nieuwe wereld ontdekken. Daarom was het voor ons enorm belangrijk om met de juiste partners aan de slag te gaan, zo is de serie bijvoorbeeld gemaakt door productiehuis Eyeworks.”

CÎME Skincare vertelt zijn eerlijk verhaal

CÎME Skincare is een Belgisch cosmeticamerk van skincare en haircare producten, allemaal op basis van superfoods uit de Himalaya. Voor het merk is het persoonlijke ondernemersverhaal van oprichtsters Isabel en Anke enorm belangrijk. Ze werden beste vriendinnen tijdens hun rechtenstudies aan de universiteit in Gent, gingen nadien aan de slag als advocaat en besloten toen om hun leven om te gooien.

Anke De Boeck: “Het was eigenlijk toen ik met familie op trektocht was in de Himalaya, dat het idee van CÎME is ontstaan. Ik was toen één jaar advocaat en vertelde aan mijn papa dat de advocatuur toch niet echt mijn grote passie was. En hijzelf speelde, na meer dan 30 jaar ervaring in de plantenextracten, met het idee om zelf aan de slag te gaan met zijn kennis rond huidverzorgingsproducten. We zijn die planten uit de Himalaya gaan analyseren en uit de resultaten bleek dat ze heel hoge concentraties bevatten aan antioxidanten, essentiële vetzuren, en vitamines. Allemaal ingrediënten die belangrijk zijn voor de huid. Zo is de bal aan het rollen gegaan en is het idee ontstaan om een huidverzorgingslijn te starten met planten uit de Himalaya, gebaseerd op de lokale traditionele kennis in combinatie met de moderne wetenschap.”

CÎME wil bijdragen aan een betere wereld. Zo zijn hun producten onder meer dierproefvrij, maken ze enkel gebruik van natuurlijke en gecertificeerd biologische ingrediënten en gebruiken ze Ocean Waste Plastic. Hun eerlijke verhaal spreekt een zeer geëngageerd publiek aan die dezelfde mening delen. Met behulp van ambassadrices zoals Lynn Van Royen, newsletters en social media, verspreiden ze hun verhaal en zijn ze een buitenbeentje in de concurrentiële cosmeticawereld.

VDAB promoot ‘Krasse Knarren’

De VDAB-campagne ‘Humo’s Krasse Knarren’ moest 60-plussers sensibiliseren om actief bezig te blijven. Bezig blijven (als zelfstandige, stagebegeleider, monitor, vrijwilliger…) houdt de geest jong en het sociaal engagement hoog. In een 16 pagina’s tellende bijlage ‘Humo’s Krasse Knarren’, werden oudgedienden nog een keer samengebracht onder het goedkeurend oog van Humo-stamvader Guy Mortier. Op een eigenzinnige manier brachten o.a. Hugo Matthysen (64), Herman Brusselmans (62) en Martin Heylen (64) een kijk op hun professionele leven na hun 60ste.

De boodschap werd ondersteund in advertenties van VDAB in Humo, in een radiocampagne van Humo en aan de hand van een call-to-action bij de artikels op Humo.be. Zowel in Dag Allemaal als op HLN.be werd de boodschap van VDAB ondersteund aan de hand van 3 native artikels. Dit zijn portretten van 60-plussers, waaronder ex-CEO van VDAB Fons Leroy, die ook na hun pensioen nog met plezier aan het werk gebleven zijn.

De campagne werd enorm positief onthaald door het publiek en miste zijn effect niet. Het algemeen imago van VDAB groeide, de campagne deed glimlachen en zorgde voor een sterkere merkidentificatie met VDAB.

Agnes Hendrickx, Communicatiespecialist bij VDAB: “Niet alleen wij als communicatie-afdeling waren enthousiast over de campagne, maar ook bij onze medewerkers merkten we veel enthousiasme. Het gaf een echte boost aan onze eigen bemiddelaars, ze waren er trots op en er werd enorm veel over gesproken.”

Het volledige Content Marketing Casebook met alle cases kan u hier inkijken.