Wablieft-krant verdubbelt abonnementsprijs door hogere verzendkosten

FacebookTwitterLinkedIn

De Wablieft-krant van het gelijknamige centrum voor duidelijke taal moet de prijs van abonnementen verdubbelen. De krant in eenvoudig Nederlands kost door de verhoogde verzendkosten nu 85 euro per jaar.

Vanaf 1 juli wordt de levering van kranten en tijdschriften in België niet meer door de overheid geregeld via een concessie, maar wel via een rechtstreeks contract tussen de uitgevers en postbedrijven. Abonnees moeten door het wegvallen van de federale subsidies die bpost kreeg meer betalen voor de bedeling van kranten en tijdschriften.

De verzendkosten van de Wablieft-krant bedroegen 5 euro per krant per jaar. Sinds 1 juli is dat 42 euro. “Die grote extra kost kan Wablieft niet zelf dragen, dus moeten we de prijs van de abonnementen fors verhogen. Dat heeft grote gevolgen voor veel lezers.”

Wablieft wil met kranten in eenvoudig Nederlands laaggeletterde Vlamingen informeren en de actualiteit laten volgen. “De doelgroep is bovendien financieel kwetsbaar. Zij die de stijgende levensduurte het meeste voelen, krijgen opnieuw de rekening gepresenteerd.”

De prijs voor een online abonnement slaat niet op. Maar vier op de tien Vlamingen zijn digitaal kwetsbaar, merkt Wablieft op. “De kans dat zij afhaken, is groot. In tijden van nepnieuws en polarisering is correct, objectief en laagdrempelig nieuws nochtans belangrijker dan ooit.”

Wablief klopte aan bij bpost en verschillende ministeries om de prijsstijging voor lezers te voorkomen, maar het centrum vond voorlopig geen oplossing. De Wablieft-krant verschijnt wekelijks en heeft 60.000 anderstalige en laaggeletterde lezers.

Bron: Belga.