Akkoord overname Sky door 21st Century Fox

FacebookTwitterLinkedIn

Het Britse mediabedrijf Sky heeft overeenstemming bereikt met 21st Century Fox over een overname door zijn Amerikaanse branchegenoot. 21st Century Fox telt omgerekend bijna 14 miljard euro neer om Sky volledig binnen te halen.

21st Century Fox, de mediagroep van Rupert Murdoch (foto), bezit al een belang van circa 39 procent in Sky en betaalt nu 11,7 miljard pond (bijna 14 miljard euro) om de rest van het concern in handen te krijgen. Het gaat om een bod van 10,75 pond per aandeel. De overname moet voor het einde van 2017 worden afgerond.

Murdoch deed vier jaar geleden ook al een poging om Sky helemaal in te lijven. Maar het afluisterschandaal rond de kranten News of the World en The Sun, die ook deel uitmaakten van zijn zakenimperium News Corporation, stond toen een overname in de weg.

De laatste tijd deed de Australisch-Amerikaanse mediamagnaat al pogingen om zijn greep op Sky te verstevigen. Zo zorgde hij er begin dit jaar nog voor dat zijn zoon James Murdoch, die ook de dagelijkse leiding heeft bij Fox, benoemd werd tot voorzitter.

Sinds het afluisterschandaal heeft Murdoch zijn nieuws- en entertainmentimperium opgesplitst. Het krantenbedrijf (met titels als The Sun, The Times, The New York Post en The Wall Street Journal) werd voortgezet onder de naam News Corp. De filmstudio’s en televisiezenders werden ondergebracht bij 21st Century Fox.