Thomas Baeken van Infrabel is “Woordvoerder van het jaar”, Rafike Yilmaz wint de eerste editie van “Woordvoerder achter de schermen”

FacebookTwitterLinkedIn

Thomas Baeken (45) van spoornetbeheerder Infrabel is verkozen tot beste woordvoerder van het jaar. Volgens journalisten en woordvoerders werd hij tot winnaar uitgeroepen omwille van “de heldere en open antwoorden die hij op vragen geeft”. In 2015 was Baeken door de journalisten ook al eens verkozen tot best bereikbare woordvoerder van het jaar.

Er werd dit jaar ook voor het eerst een prijs uitgereikt voor de beste woordvoerder achter de schermen. Die werd gewonnen door Rafike Yilmaz (38), die sinds 2013 woordvoerster en adjunct-directeur Media & Communicatie is van het Koninklijk Paleis.

De Nacht van de Woordvoerder vond plaats op 14 november in Gent. Het is een organisatie van de Stichting Corporate Communicatie. De voorbije jaren sleepten Frédéric Petit (2014, Infrabel), Fons Bastiaenssens (2015, lokale politie Antwerpen), Ine Van Wymersch (2016, parket Brussel), An Van hamme (2017, MIVB) en Sara Vercauteren (2018, DPG Media) de prijs van beste woordvoerder in de wacht.

Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaars kregen twee sprekers het woord.

Professor Geert Buelens (Universiteit Utrecht) maakte 10 jaar na zijn veelbesproken kerstessays een nieuwe stand van zaken over de relatie van de journalistiek met de politiek en de democratie.

Manipulatie en fake news zijn concrete bedreigingen van de democratie. Hij had het onder andere over de burgerlijke verantwoordelijkheid van alle spelers, ook van Facebook.

Nicholas Lataire (adjunct-directeur News City bij DPG Media) mocht zich verweren tegen de kritiek dat de creatie van News City kan leiden tot eenheidsworst in het nieuwsaanbod. Het samenbrengen van alle redactionele medewerkers in één mooi nieuw gebouw in Antwerpen wil vooral schaalvoordeel creëren. De nieuwsredacties van televisie, radio, dagbladen en magazines gaan samenwerken, maar zullen wel onder de verantwoordelijkheid van hun eigen hoofdredacties hun eigenheid behouden. Lataire heeft het over de geloofwaardigheid van de journalistiek en geeft nog een reeks tips mee aan het kruim van de Nederlandstalige woordvoerders.

Thomas Baeken

Rafike Yilmaz

Professor Geert Buelens

Professor Geert Buelens

Professor Geert Buelens

Nicholas Lataire

Nicholas Lataire

 

Alle genomineerden

Presentatie door Liesbeth Imbo, met de organisatoren Tom Van de Vreken en Moniek Delvou

Tom van de Vreken, Winnaar NWV2018 Sara Vercauteren en Thomas Baeken