Sven Gatz investeert 600.000 euro in mediawijsheid

FacebookTwitterLinkedIn
mediawijs

Vlaams Minister van Media Sven Gatz investeert 600.000 euro in het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid. Het gaat om de laatste subsidieschijf van de beheersovereenkomst 2015-2017. Dit jaar zal het Kenniscentrum onder meer focussen op de problematiek van ‘fake news’.

Het Kenniscentrum kreeg de opdracht uit te groeien tot hét referentiepunt voor mediawijsheid in Vlaanderen. Het centrum moet mediagebruikers helpen om bewust en kritisch om te gaan met media. Zeker in tijden van online pestgedrag en fake news zijn de uitdagingen groot. Rond de problematiek van fake news bereidt het Kenniscentrum overigens een uitgebreid dossier over ‘nieuwsgeletterdheid’ voor.

Minister Gatz: “Vandaag is online nieuws onze grootste bron van nieuwsconsumptie geworden. Het is daarom belangrijk dat mensen kritisch en bewust naar nieuws kunnen kijken en wikken en wegen of het al dan niet om foutief nieuws gaat”.

Op Difference Day, een initiatief van de VUB op 3 mei (dag van de persvrijheid), organiseert het Kenniscentrum de ‘Living Library’. Daarbij kunnen studenten en leerkrachten speeddaten met enkele mediaprofessionals over fake news. Achteraf zal een toolkit over nieuwsgeletterdheid en fake news gelanceerd worden voor het onderwijs.

Bron: Belga.