Het onafhankelijk nieuwsmedium Apache.be start crowdfundingsactie na torenhoge schadeclaim

FacebookTwitterLinkedIn

Dinsdag raakte bekend dat een voormalig Antwerps kabinetchef een voorlopige schadevergoeding eist van 100.000 euro van twee journalisten en de verantwoordelijke uitgever voor een reeks kritische artikels over Antwerpse vastgoedprojecten op Apache.be. Tegelijkertijd eist een bouwpromotor van dezelfde mensen en de hoofdredacteur 250.000 euro en een verwijdering van de artikels over een dossier rond de Tunnelplaats.

De torenhoge schadeclaims leidden de afgelopen twee dagen tot forse kritiek, onder meer van academici, advocaten en politici. Ook de Vlaamse Vereniging van Journalisten liet weten Apache.be te steunen in haar verweer tegen de vorderingen, die volgens nationaal secretaris Pol Deltour nauwelijks worden gemotiveerd en een forse knauw kunnen toebrengen aan de persvrijheid.

Woensdag liet Apache.be nog verstaan de zaak niet meteen aan een grote inzamelactie te willen koppelen. Apache.be riep en roept sympathisanten op om in de eerste plaats aandelen te kopen, en zo mede-eigenaar worden van de lezersco√∂peratie, of een (steun)abonnement te nemen. “Dat gebeurt momenteel volop en daar kunnen we jullie niet genoeg voor bedanken”, zegt de redactie in een bericht op haar site. “Maar die opties volstaan niet. Of beter: ze zijn buiten de geestdrift en de verbolgenheid van heel veel lezers gerekend.”

Daarom besliste Apache om een crowdfundingactie te starten voor persvrijheid. Het geld zal dus niet alleen gebruikt worden voor juridische ondersteuning, maar voor meer diepgravende journalistiek en aangewend worden voor initiatieven in de strijd voor het behoud van de persvrijheid.

Meer informatie op www.apache.be.

Bron: Belga.

Bewaren