Medialaan/de Persgroep Publishing lanceert eigen videoplatform VTM GO, wil samen met alle omroepen een Vlaamse Netflix bouwen en onthult in oktober de naam van het nieuwe eengemaakte bedrijf

FacebookTwitterLinkedIn
medialaan persgroep 2

Medialaan/de Persgroep Publishing kondigt nieuwe stappen aan op vlak van online tv, online radio en online nieuws. Het mediabedrijf is op digitaal vlak ambitieuzer dan ooit.

Online televisie: nieuw videoplatform VTM GO

In televisie heeft Medialaan/de Persgroep Publishing een dubbele ambitie.

Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx, CEO’s ad interim: “We waren al de eerste omroep om onze tv-programma’s online beschikbaar te maken via VTM.be en Stievie. Nu willen we een versnelling hoger schakelen en lanceren we deze winter VTM GO. Op dit digitaal videoplatform zullen alle programma’s van al onze zenders (VTM, Q2, Vitaya, CAZ, VTMKZOOM en KADET) te zien zijn. Het gaat hierbij om actuele programma’s én een uitgebreide catalogus. Live, catch up of binge-viewing: het wordt allemaal mogelijk in VTM GO”

VTM GO bundelt dus alle actuele programma’s van de Medialaan-zenders en biedt die live en uitgesteld (tot 30 dagen) aan. Daarnaast wordt er ingezet op een grote catalogus van programma’s die Medialaan in portefeuille heeft. Targeted advertising zorgt ervoor dat het platform gratis is voor alle kijkers.

Online televisie: een ‘Vlaamse Netflix’

De tweede ambitie is de opstart van een ‘Vlaamse Netflix’. De afgelopen maanden waren een aantal oproepen te horen vanuit de televisiesector om samen te werken aan een online tv-platform. Medialaan/de Persgroep Publishing neemt nu het initiatief. Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx geloven in een Vlaamse Netflix: een online fictieplatform dat door de omroepen zelf wordt opgestart en dat alle Vlaamse topfictie bundelt.

“We willen naast VTM GO nog een ander initiatief nemen in de sector. We hopen om samen met de collega-omroepen een Vlaamse Netflix te kunnen uitbouwen met focus op Vlaamse topfictie, aangevuld met internationale films en reeksen. We willen hiermee een straf lokaal complementair aanbod neerzetten naast Netflix.”

“Het is onze verantwoordelijkheid als zenders om kwaliteit te garanderen in de toekomst. Het is ook onze taak om dit te doen. In het buitenland zijn meer en meer omroepen de handen in elkaar aan het slaan om een gezamenlijke platform te ontwikkelen. Laat ons dit in Vlaanderen ook snel doen. We willen ook graag in gesprek gaan met de overheid. We hebben hun steun nodig zodat onze kwalitatieve Vlaamse fictie overeind kan blijven in een globale digitale wereld.”

Medialaan/de Persgroep Publishing zal de komende tijd gesprekken aangaan met de omroepen om deze Vlaamse Netflix op te starten.

Online radio: nieuwe kanalen, ochtendshow met aangepaste muziek en Qwistet

Medialaan/de Persgroep Publishing had nog digitaal nieuws op zijn najaarspresentatie.

Deckers en Lodewyckx: “In radio lijkt de digitale ontwikkeling niet zo’n vaart te lopen, maar als wij aan onze luisteraars vragen wat ze aan het medium zouden veranderen, dan zegt 70%: wij willen onze muziek zelf kunnen kiezen. Wij willen, net als bij tv, zelf bepalen welke muziek we wanneer horen. Met andere woorden: innoveer en vind radio opnieuw uit”.

Twee concrete digitale projecten worden nu gelanceerd. Sinds begin deze week kunnen luisteraars van Joe naar de ochtendshow van Sven Ornelis en Anke Buckinx luisteren en zelf kiezen uit welke periode de muziek komt: één ochtendshow op drie kanalen met telkens een ander muziekgenre is het resultaat.

Qmusic brengt dit najaar een primeur naar Vlaanderen: een live online videoquiz waaraan alle Vlamingen tegelijk kunnen deelnemen. “Quizshows zijn nooit live. Laat staan dat je heel Vlaanderen kan laten deelnemen. Vanaf oktober kan het wél met Qwistet.”

Online nieuws: de ‘kubus’ app van HLN

De consumptie van nieuws op de smartphone is in twee jaar tijd verdubbeld. HLN bereikt dagelijks 1,7 miljoen Vlamingen en is daarmee het grootste digitale nieuwsmerk van het land. Maar de honger van lezers is nog groter. Daarom lanceert Medialaan/de Persgroep Publishing deze winter een totaal nieuwe HLN-app, met als werknaam ‘de Kubus’, waarbij vier werelden in één app zitten.

Wereld één is HLN als populaire en snelle newsfeed zoals die vandaag bestaat. Wereld twee is video en brengt zowel nieuws als entertainment. Wereld drie is regionaal nieuws volledig op maat van de lezer. Wereld vier is gaming en fun voor als je vijf minuten moet wachten.

Deckers en Lodewyckx: “We willen met de kubus-app de beperkingen van een traditionele app doorbreken en tegelijk alle troeven van dit huis inzetten”.

Medialaan/de Persgroep Publishing naar één bedrijf

Deckers en Lodewyckx lieten ook verstaan dat het nieuwe bedrijf Medialaan/de Persgroep Publishing concreet wordt.

“In oktober maken we de nieuwe naam van het eengemaakte bedrijf bekend. Vanaf 1 januari 2019 verdwijnen de Persgroep Publishing en Medialaan als naam en gaan we als één team en met één visie alle opportuniteiten aan.”