Space Essentials: Time-shifted viewing (TSV), een ongelijkmatig verspreid fenomeen

FacebookTwitterLinkedIn

Meer dan 60% van de gezinnen in het CIM TV-panel heeft intussen digitale tv. De meeste recente digitale decoders bieden ook de mogelijkheid om uitgesteld tv te kijken, wat door de operatoren (Telenet, Belgacom, Voo en de anderen) maar al te graag wordt uitgespeeld als troef. Toch wordt er niet (of nog niet ?) massaal uitgesteld tv gekeken. Gemiddeld 11 minuten per dag bij de Nederlandstalige deelnemers en 7 minuten per dag bij de Franstaligen (ofwel respectievelijk 5% en 4% van de totale kijktijd). Bovendien is deze gemiddelde tijd vrij onregelmatig verspreid, want meer dan 80% van het TSV-volume is voor rekening van de ‘grote verbruikers`.

 

In een notendop:

• Vanuit technisch standpunt is digitale televisie vandaag de dag massaal aanwezig in het CM TV-panel (meer dan 60% van de gezinnen).

• Toch blijkt uitgesteld kijken – een van de troeven van digitale televisie – nog niet wijdverbreid te zijn: maximaal 15% van de totale kijktijd bij de Nederlandstalige ‘heavy time-shifters`, de meest fervente gebruikers.

• Bovendien is time-shifted viewing zeer ongelijkmatig verspreid: de ‘heavy time-shifters` (1/3 van de gebruikers) vertegenwoordigen meer dan 80% van het totale volume.

• Het ligt wel niet voor de hand om het profiel van deze fervente TSV-gebruikers te schetsen: net zoals voor de andere gebruikers van time-shifted viewing zijn hun sociaal-demografische kenmerken nogal vaag.