Space Essentials – Mediagroepen, op zoek naar doelpubliekcommunities

FacebookTwitterLinkedIn

Worden de verschillende verschijningsvormen van de titels van een mediagroep telkens door dezelfde doelgroep geconsumeerd? Als we de ‘media owners` van vandaag mogen geloven, creëren hun respectieve mediagroepen ieder een eigen community die zich zou uitstrekken over de verschillende soorten media die ze aanbieden. Dit zou betekenen dat enerzijds de profielen van die doelgroepen redelijk dicht bij elkaar zouden moeten liggen en, anderzijds dat de liefhebbers van een bepaald soort medium (televisie bijvoorbeeld), ook erg enthousiast zouden moeten reageren op een ander medium (radio bijvoorbeeld), van dezelfde familie. De Plurimedia-gegevens van het CIM geven de ‘media owners` slechts gedeeltelijk gelijk.

 

In een notendop:

• In dit document hebben we de verschillende soorten consumenten van de radio- en televisiecontent van twee mediagroepen (VRT en RTL) met elkaar gekruist.

• Daaruit blijkt dat er wel een zekere correlatie bestaat tussen een heel trouwe en een minder trouwe consumptie van de audiovisuele kanalen.

• Die trend is echter niet zichtbaar in een grote profielcommunity : over het algemeen staan trouwe televisiekijkers en trouwe radioluisteraars niet noodzakelijkerwijs erg dicht bij elkaar.

• Toch zouden we dat niet altijd zeer duidelijk samengaan nog willen bevestigd zien bij andere mediagroepen en – in het beste geval – bij andere soorten media dan radio en televisie.