Groen vraagt ontslag VRT-voorzitter Luc Van den Brande 

FacebookTwitterLinkedIn

Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) vraagt het ontslag van Luc Van den Brande als voorzitter van de Raad van Bestuur van de VRT. Ze beweert dat Van den Brande cruciale informatie heeft achtergehouden toen de voormalige CEO Paul Lembrechts vorig jaar het ontslag van directeur Peter Claes kwam vragen. Paul Lembrechts werd uiteindelijk zelf ontslagen in januari 2020. Nadien duurde het nog een maand vooraleer Van den Brande het ontslag van Peter Claes had voltrokken.

Een rapport van Audit Vlaanderen bracht onlangs een reeks wantoestanden bij de openbare omroep aan het licht. Van den Brande stelde in een reactie dat hij geschrokken was over de inhoud van dat rapport. Meuleman zegt nu over documenten te beschikken die aangeven dat Van den Brande eind vorig jaar wel degelijk op de hoogte was van de feiten die in het auditrapport worden aangekaart. Die documenten bevatten onder meer notities van directieleden van de VRT. Bovendien is er volgens De Standaard nog een rapport van het Rekenhof. Dat deed in 2018 een steekproefstudie van enkele contracten die de VRT had afgesloten. Volgens notities van een directielid zou de openbare omroep volgens het Rekenhof “zeker bij Media en Productie (de afdeling van Claes) een probleem hebben bij het afsluiten van contracten.”

Meuleman klaagt aan dat Van den Brande wel degelijk over die informatie beschikte en dat hij die heeft achtergehouden. Indien de Raad van Bestuur over alle informatie had beschikt, dan zou Peter Claes indertijd niet hebben kunnen blijven, meent de politica.

Ook sp.a twijfelt aan positie Van den Brande

Indien de nieuwe documenten bevestigen wat we in het rapport van Audit Vlaanderen hebben kunnen lezen, dan was die informatie in 2019 al bekend bij de voorzitter van de Raad van Bestuur van de VRT en dan is zijn positie onhoudbaar geworden. Dat zegt Vlaams parlementslid Katia Segers van oppositiepartij sp.a. “Het is tijd dat minister van Media Benjamin Dalle niet langer wegkijkt, maar actie onderneemt”, aldus Segers.

Segers zegt de bewuste documenten te hebben opgevraagd bij collega Meuleman, die ook de commissie Media van het Vlaams Parlement voorzit. Die heeft volgens Segers toegezegd de informatie ter beschikking te stellen van de commissieleden. Indien die informatie zou bevestigen wat Audit Vlaanderen heeft aangeklaagd, kan Van den Brande ook voor sp.a niet blijven zitten.

Donderdag staat in het Vlaams Parlement een hoorzitting geprogrammeerd, waar Luc Van den Brande achter gesloten deuren zou worden gehoord.

Bron: Belga.