Na het ontslag van CEO Paul Lembrechts: Peter Claes vertrekt bij VRT

FacebookTwitterLinkedIn

Directeur Media en Productie Peter Claes (foto) vertrekt bij de VRT. Dat gebeurt “in gemeenschappelijk overleg“, zo meldt de openbare omroep. Een conflict met Claes leidde vorige maand tot het ontslag van CEO Paul Lembrechts.

Interim-CEO Leo Hellemans bedankt Claes voor “zijn indrukwekkende carrière van 17 jaar” bij de openbare omroep. “Claes was bereid deze stap te zetten om de rust te laten terugkeren voor hem, zijn gezin en de VRT“, staat in een mededeling. Het is nog niet duidelijk wie Claes zal opvolgen. Hellemans zal nu bekijken hoe het verder moet zonder Claes.

Ik wil dit vertrek aangrijpen om te onderstrepen hoezeer ik persoonlijke aanvallen en onjuiste aantijgingen aan het adres van Peter en zijn familie heb betreurd“, zegt Hellemans. “Ik betreur ook de omstandigheden van het vertrek en wens uitdrukkelijk Peter te bedanken voor zijn jarenlange engagement. De visie van Peter op de ontwikkelingen in onze sector en zijn strategische kennis van ons medialandschap zijn en blijven waardevol voor de VRT.

Claes zelf zegt dat hij een “belangrijk en fascinerend hoofdstuk” in zijn leven afsluit. “Leo Hellemans krijgt als CEO ad interim door mijn vertrek alle ruimte, in de hoop dat de polemiek rond mijn persoon definitief stopt. Ik betreur dat de spanningen de afgelopen maanden zo opgelopen zijn, en hoop dat de rust en sereniteit terugkeren in de volledige organisatie. Met een overheersend gevoel van trots trek ik aan de Reyerslaan de deur dicht.”

Mediaminister en ACV: aandacht nu naar beheersovereenkomst

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle hoopt dat de VRT nu de rangen sluit. “Er ligt belangrijk werk op de plank. Niet in het minst de nieuwe beheersovereenkomst. De voorbereidingen hiervan zijn volop bezig. De Vlaamse regering wil met de VRT een ambitieuze beheersovereenkomst afsluiten die garandeert dat de VRT een kwaliteitsvolle en sterke omroep blijft in een snel veranderd medialandschap.” De regering wil nog steeds tegen de zomer een nieuwe gedelegeerd bestuurder aanduiden.

De christelijke vakbond ACV is tevreden dat er een overeenkomst is gevonden over het vertrek van Peter Claes. “Het is wel jammer dat ze er zo lang over hebben gedaan en dat Paul Lembrechts is moeten gaan“, zegt Carlos Van Hoeymissen van ACV Transcom.

ACV hoopt eveneens dat de aandacht nu naar de beheersovereenkomst kan gaan. De voorbereidingen voor de start van de onderhandelingen met de Vlaamse regering zijn opgestart. “We zijn blij dat de VRT verder kan. De beheersovereenkomst is nu belangrijk en verdient de aandacht.”

Van Hoeymissen zegt dat er al een aantal keer contact is geweest tussen de vakbonden en interim-topman Hellemans. “Dat verloopt goed en het is ook goed dat het sociaal overleg voortgaat. Er is geen stilstand.

Bron: Belga.