VRT-CEO Paul Lembrechts ontslagen door Vlaamse regering en Leo Hellemans interim-CEO: een beslissing na een “vertrouwenscrisis” of na weerstand tegen besparingen?

FacebookTwitterLinkedIn

Paul Lembrechts, de CEO van de VRT, is de laan uitgestuurd door de Vlaamse regering, een beslissing die niet zonder controverse is. Ondertussen werd Leo Hellemans aangesteld als gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT. Dat heeft Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) aangekondigd op een persconferentie. Tegen de zomer wil de regering een definitieve CEO vinden.

Ontslag door interne crisis of weerstand tegen besparingen?

Officieel luidt de reden tot ontslag volgens de Vlaamse regering dat er in de directie van de openbare omroep “een diepe vertrouwenscrisis” was gegroeid. Topman Paul Lembrechts “is er niet in geslaagd het vertrouwen te herstellen en had niet meer de geloofwaardigheid om de openbare omroep te leiden“, stelde minister Benjamin Dalle. Lembrechts had een conflict met Peter Claes, de directeur media en productie. Claes staat voorlopig op non-actief. Of hijzelf en de andere directieleden aan boord blijven, moet nog blijken.

Onofficieel zien de vakbonden van de openbare omroep (ACV, ACOD en VSOA) en de personeelsvereniging Iedereen VRT in het ontslag een reactie van de Vlaamse regering op de weerstand die Paul Lembrechts bood tegen de besparingsplannen van de nieuwe Vlaamse regering.

Onaanvaardbaar” noemen de vakbonden en de personeelsvereniging het ontslag van Lembrechts dan ook. “Lembrechts heeft zich ondubbelzinnig geëngageerd om de toekomst van de VRT te beschermen tegen de massale besparingen die de Vlaamse regering ons wil opleggen. De reactie van de Vlaamse regering is hem te ontslaan. Dat is voor ons onaanvaardbaar“, zeker nu de onderhandelingen over een nieuwe beheersovereenkomst op het punt staan te beginnen.

Die besparingen hebben volgens minister Dalle niets te maken met het ontslag van Lembrechts: “Het gaat louter over het conflict binnen de directie“, aldus Dalle.

Geen crisis bij de VRT

Of het vertrek van Lembrechts dat conflict zal oplossen wordt eveneens betwijfeld. Zo zegt Vlaams parlementslid Katia Segers van sp.a in een reactie: “Met het ontslag van Lembrechts is de interne onrust niet opgelost. Met uitzondering van Claes had het directiecomité zich immers unisono en duidelijk achter Paul Lembrechts geschaard.

Van een crisis is er geen sprake zeggen ook de personeelsvertegenwoordigers: “Er is helemaal geen crisis bij de VRT. De openbare omroep functioneert beter dan ooit tevoren. De enige crisis is die, die door de Vlaamse regering zelf veroorzaakt is.

Is dit paniekvoetbal van de Vlaamse regering of een doelbewuste strategie om de VRT te verzwakken?“, vraagt Katia Segers zich nog af. Met haar keuze om Lembrechts de laan uit te sturen, doet de regering “een voorafname op de beslissing van de raad van bestuur op basis van de uitkomst van de bemiddelingsopdracht van Fabiaan Van Vreckem van Accord die het lot bepaalt van nummer twee Peter Claes“, zegt Segers.

Leo Hellemans CEO ad interim

Leo Hellemans, eerder al CEO bij de VRT, werd aangesteld als gedelegeerd bestuurder ad interim in afwachting van een opvolger voor Lembrechts. Over de vermeende crisis is hij duidelijk: “De VRT is niet in crisis”, aldus Hellemans. “Ik vind het bijzonder jammer dat een bemiddelingspoging niet is geslaagd. Ik heb niet geredeneerd vanuit mijn verstand, wel vanuit mijn hart.

Hellemans wil de komende tijd gesprekken voeren over “het al dan niet dan niet herschikken van de directie”. Hij moet ook het pad effenen in de richting van een nieuwe beheersovereenkomst, die op 1 januari 2021 van kracht moet worden. Maar het is met de nieuwe CEO dat de regering de definitieve knopen wil doorhakken. Hellemans liet alvast verstaan zich te kanten tegen besparingen bij de openbare omroep.

Bij de VRT loopt momenteel een stakingsaanzegging. Die werd vorige week nog door de vakbonden verlengd tot eind juli.

Bron: Belga.